Beskrivelse


FJELL TIL HAV PÅ NORD-SICILIA. Individuell sykkeltur til og fra det Tyrrheniske havet.

Dette er turen for deg som liker å trå!
Her vil du oppleve noen av de flotteste fjellandsbyer på øya, katedraler i arabisk normannisk stil, strender og områder der mafiabosser er født og oppvokst.

Dag 1. ANKOMST

Du ankommer flyplassen i Catania eller Palermo. Derfra med tog eller buss til Caltanissetta. Der blir dere hentet på bussholdeplassen og kjørt direkte til BB Wine&Bike. Det blir så innkvartering, utdeling av sykler med utstyr og velkomstmiddag.

Dag 2. CALTANISSETTA-VILLAROSA-VILLAPRIOLO-CACCHIAMO-GANGI 70km 1700 hm

Om morgenen kan du proviantere på det lokale grønnsaksmarkedet (A strata a’Foglia) i Caltanissetta. Deretter sykler du ut av byen nordvestover mellom drueranker og mandel- og olvenlunder. Det er også bondegårder, markblomster og durumhveteåkre så langt øyet rekker. Lenger inn på Sicilia kommer du ikke. I Villarosa kan du ta en pause på bar. Videre mot Villapriolo og Cacchiamo. Her kan du møte folk som fremdeles ferdes på esel og som synger ut varene de selger, det kan være nyfangete snegler eller ferske urter. Etter en stund er du fremme ved Gangi. Denne regnes for å være en av Italias vakreste fjellandsbyer, og her har det også bodd folk i flere tusen år. Det blir innkvartering på BB i gamlebyen.

Dag 3. GANGI-GERACI SICULO-CASTELBUONO-CEFALU 60km 740 hm

Etter frokost forlater du Gangi og sykler videre på svingete asfaltveier mot fjellbyen Geraci Sicula som ligger ved de høye Madonifjellene. Herfra har du en flott utsikt over mesteparten av Sicilia. Deretter begynner trillingen gjennom bøke- og eikeskoger nedover mot det Tyrrheniske havet. Du passerer fjellandsbyen Castelbuono, som også kalles for ”Madonifjellenes dronning”. Stedet er kjent for mannaproduksjon. Det anbefales en stopp på piazzaen for å spise mannais og mannakaker. Deretter triller du nedover på svingete veier mot byen Cefalù. Innkvartering på hotell ved stranden.

Dag 4. CEFALU-PALERMO CENTRALE MED TOG. PALERMO CENTRALE-MONREALE 8 km 300 hm

Om morgenen setter du syklene på lokaltog mot Palermo. Dette er en fin tur med god utsikt langs det Tyrrheniske havet. Fra Palermo sykler du ut av gamlebyen, gjennom Porta Nuova og rett opp mot Monreale. Du parkerer syklene på sentralt beliggende BB i Monreale og har hele ettermiddagen på å se kattedralen. Denne ble ferdigstilt i 1172 av Guglielmo d’Altavilla, konge av Sicila fra 1166 til 1189, og er kjent for mosaikkene som dekorerer innsiden av kirken.

Dag 5. MONREALE-PIOPPO-SAN GIUSEPPE IATO-CORLEONE-PRIZZI 73 km 1500 hm

Etter frokost forlater du Monreale og fortsetter klatringen oppover vekk fra Palermo. Landskapet er storslagent og etter en stund er du fremme i San Giuseppe Jato, der det nok kan passe med en pause på piazzaen. Videre innover øya i småkupert og åpent landskap mot Corleone, som er kjent for mafia. Der finner du også et mafiamuseum. Mange av de viktigste lederne i denne organisasjonen er født og vokst opp her. Om ettermiddagen triller dere videre mot Prizzi, som er en av Italias høyest liggende byer, antagelig grunnlagt av grekerne for nesten 2500 år siden. Det blir innkvartiering i gamlebyen.

Dag 6.PRIZZI-TEATRO ANDROMEDA-SANTO STEFANO QUISQUINA-CAMMARATA-MUSSOMELI 58 km 1200 hm

Etter frokost forlater du Prizzi og triller sydøstover gjennom et kupert landskap mot Teatro Andromeda. Dette utendørs teater er nylig laget av en lokal gjeter/kunstner med sitteplasser som gjenspeiler stjernebildet Andromeda. Deretter ned til Santo Stefano di Quisquina for stopp på bar før turen fortsetter østover forbi Cammaratafjellet mot Cammarata, som ble grunnlagt av normannerne for ca. 1000 år siden. Byen dekker åsen med en vegg av småhus. Oppe i den karakteristiske gamlebyen passer det sikkert med en pause. Dere sykler så på tvers av Platani dalen og opp til Mussomeli, der det blir innkvartering i gamlebyen. Stedet er bebodd siden 1500 år f.Kr, da sikanerne og sikulene dominerte Sicilia.

MUSSOMELI-SUTERA-BOMPENSIERE-MONTEDORO-SERRADIFALCO-CALTANISSETTA 60 km 1140 hm

Etter en solid frokost, tar du syklene fatt og triller sydover på landeveier med lite eller ingen trafikk mot Sutera. Her har det bodd folk i mer enn 7000 år. Araberne gav den navnet ”Soter” som betyr sikker. Det passer sikkert med en velfortjent stopp på bar i den eldste arabiske bydelen. Dere triller deretter ned mot Bompensiere og Montedoro. Landskapet er småkupert, men storslagent. Det dyrkes druer, oliven, mandler og fiken. Ved Serradifalco ser dere milevidt omkring, både mot Sutera ved monte San Paolino og monte Cammarata. Landskapet blir etterhvert flatere og ikke lenge etter er du tilbake på BB i Caltanissetta, der det blir innkvartering og avslutningsmiddag.

Dag 8. AVREISE

Du tar tog eller buss tilbake til flyplassen i Catania eller Palermo.