Beskrivelse

Dette er turen for late dager på sykkel. Dagsetappene er ikke lengre enn at du også har god tid til å gjøre andre ting.
Du starter i det nordvestre hjørnet av Sicilia og sykler sydover langs havet. Landskapet er flatt og du triller lett på lite traffikerte veier. Overnattingene skjer i historiske byer der livet foregår utendørs.
Du vil ha mulighet til å bade i havet hver dag.
Det vil heller ikke mangle på god mat og vin og du vil også få anleding til å besøke noen av Sicilias viktigste vingårder ved Mazara del Vallo og Menfi.

LANGS KYSTEN I NORDVEST. Individuell Sykkelferie fra Trapani til Sciacca.

DAG 1. ANKOMST TRAPANI

Du lander på flyplassen i Palermo.
Der blir du hentet av en taxi og kjørt direkte til sentrum av Trapani, der det blir innkvartering på hotell i gamlebyen.
Det sies at Europa starter i Trapani..
Etter ankomst kan du se byen til fots. Det mangler ikke på tradisjonelle barer, restauranter og konditorier. Trapani ble grunnlagt av elymerne mer enn 1000 år f.Kr. Deretter ble byen dominert av Kartago, før romerne erobret den i 241 f.Kr etter en av punerkrigene. Så kom blant annet vandalene, araberne, normannerne og spanjolene.

DAG 2. TRAPANI-SALINE-MARSALA. 35 km. Stort sett flatt.

Etter frokost kan du ta deg en ekstra runde i den flotte gamlebyen før du triller sydover langs kysten.
Landskapet er preget av havsaltutvinning og du ser små fjell av havsalt langs veien. Snart er du fremme ved reservatet Stagnone ved kysten, hvor man har vunnet ut salt av høy kvalitet siden 1200-tallet, bl.a. ved hjelp av vindmøller. Her passer det kanskje med en pause foran øya Mozia.
Du sykler videre sydover langs kysten mot Marsala. Ved Sicilias vestligste punkt, Capo Boeo, passer det kanskje med en dukkert i havet.
Like ved kan du besøke Punerskipmuseet.
Du tar inn på et hotell i den hyggelige gamlebyen. Marsala er kjent for at Garibaldi startet samlingen av Italia herfra rundt 1860 og for produksjon av dessertvin.

DAG 3. MARSALA-MAZARA DEL VALLO. 30 km. Stort sett flatt.

Etter frokost triller du ut av Marsala og sykler langs kysten mot syd forbi mange dessertvinproduksjonsanlegg. Dersom du vil, kan du besøke et av disse og få en omvisning og smake på vinene.
Deretter fortsetter du videre i samme retning. Strendene er flotte og kanskje vil det passe med en dukkert?
Så fortsetter veien litt lenger vekk fra kysten mellom drueranker. En og annen traktor kjører forbi. Etter å ha passert enda en flott strand, er du fremme i Mazara del Vallo. Dette er en av de viktigste havnebyene på Sicilia og byen har vært og er preget av intens kontakt med Nord-Afrika. Tunisinere og sicilianere har levd i samme byen i tusenvis av år. Du kan ta en tur rundt i den labyrintiske arabiske gamlebyen og kanskje besøke Satiro museet, der du vil se restene av en gresk dansende figur.
Det blir innkvartering på et hotell mellom kysten og gamlebyen.

DAG 4. MAZARA DEL VALLO-CAVE DI CUSA-CAMOPOBELLO DI MAZARA-SELINUNTE. 35 km. Stort sett flatt.

Du forlater Mazara del Vallo og fortsetter å sykle mot syd. Landkapet er vilt og forblåst, men strendene innbyr kanskje til en morgendukkert før du begir deg litt vekk fra sjøen.
Du triller gjennom et landskap med drueranker så langt øye kan se.
Ved steinbruddet Cave di Cusa kan du ta en pause. Herfra skar grekerne ut bygningsdelene til templene i Selinunte for over ca. 2500 år. Rundt omkring vokser markblomster og sauer gresser fredelig.
Deretter kan du ta en stopp på en bar i Campobello di Mazara.
Videre på svingete smale asfaltveier gjennom olivenlunder ned til kysten ved Selinunte, der det blir overnatting på et hotell ved stranden.

DAG 5. SELINUNTE

Om morgenen kan du gå til fots til templene i Selinunte. I det 5. og 6. århundre f. Kr. hadde denne byen over 100.000 innbyggere og var blant de rikeste og mektigste greske byene i verden.
Deretter blir det mulighet for et bad på en av Sicilias vakreste kilometer lange strender. Dersom du foretrekker skygge, er det mulighet for det i furuskogen ved stranden.

DAG 6. SELINUNTE–MENFI–SCIACCA. 35 km.

Etter frokost går turen videre sydøstover. Dette er et av øyas viktigste områder når det gjelder druedyrking og vinproduksjon og veien slynger seg mellom drueranker. I Menfi kan du ta en pause på en bar på piazzaen og nyte lokalt folkeliv. Deretter blir det mulighet for et besøk på en vingård. Du triller deretter videre i småkupert landskap.
Snart ser du Rocca Ficuzza i det fjerne. Under denne klippen ligger Sciacca. Byen er kjent for kurbadsvirksomhet siden fønikernes tid. Sciacca har en livlig havn og er preget av butikker som selger keramikk laget av lokale kunstnere.
Du tar inn på et hotell i gamlebyen.

DAG 7. SCIACCA.

Hviledag i Sciacca. Du kan tilbringe dagen i gamlebyen. Til fots kan du oppdage lag på lag av historie. Det mangler ikke på hyggelige piazzaer og spisesteder. Hvis du vil sykle mer, kan du kan ta en flott tur opp til fjellandsbyen Caltabellotta (ca. 800 m.o.h.). Utsikten er fantastisk fra det normanniske slottet på toppen. Nedover går det i svinger gjennom den lille byen Sant Anna tilbake til Sciacca. De som ikke vil sykle opp til Caltabellotta, kan ta sykle to km. utenfor byen til Soverato stranden.

DAG 8. AVREISE.