Beskrivelse

RUNDTURER PÅ SYKKEL I INDRE SICILIA.

Det er ikke alltid nødvendig å bytte overnattingssted hver dag for at en Sykkelferie skal bli spennende.

Det er mulig å bo på samme sted og foreta mange sykkelturer som gir svært forskjellige opplevelser når det gjelder landskap, byer, temperatur, mennesker, mat og vin.

Dette er en anderledes Sykkelferie på Sicilia mange mil fra masseturismen:

1. Veier med ingen eller liten trafikk i autentisk og storslagent landskap.
2. Du bor på samme sted hele tiden men sykler helt forskjellige sykkelturer i alle retninger. Turene kan selvfølgelig forkortes eller forlenges etter behov.
3. Mulighet for å lage sicilianske middager sammen.
4. En halvtimes biltur til Sicilias flotteste turistattraksjoner: De Unesco-beskyttete Tempeldalen i Agrigento og Keiservillaen i Piazza Armerina.

Rundtturene på sykkel har utgangspunkt i BB Wine&Bike, som ligger midt inne på Sicilia i den mest arkaiske og autentiske delen av øya. Gjestene disponerer et eller to dobbeltrom som ligger ved en stor frukthave.
Ofte lages det middag sammen og det hender også det organiseres huskonserter.
Det er mulig å delta i mandel- og olivenplukking.
Elsykler er tilgjengelige.

Selvom sykkelen er det viktigste fremkomstmiddelet, vil vi også anbefale deg å leie en bil.
Vil man ikke leie bil, er det også mulig å komme seg rundt med tog eller buss de dagene man ikke vil sykle.

Her ser du forslag til et ni dagers program som kan forlenges eller tilpasses/forandres etter behov.

RUNDTURER PÅ SYKKEL Individuelle sykkelturer i indre Sicilia fra BB Wine&Bike.

DAG 1. ANKOMST

Du flyr til Catania eller Palermo. Hvis du ikke har bil, tar du toget til Caltanissetta. Der blir du hentet på stasjonen og kjørt til B&B Wine&Bike. Det blir så innkvartering og utdeling av sykler med utstyr. Om kvelden blir det felles middag laget av kortreiste råvarer og god lokal vin.

DAG 2. SYKKELTUR. CALTANISSETTA-STRATA FOGLIA-PIAZZA GARIBALDI-SANTO SPIRITO-ARKEOLOGISK MUSEUM-REDENTOREFJELLET. 20 km

Frokosten med produkter fra haven blir servert på terrassen med utsikt til Etna. Etterpå sykler du inn til gamlebyen i Caltanissetta. Byen ligger ca. 600 meter over havet ved Salsoelven. Selvom den har vært bebodd siden forhistorisk tid, kommer navnet til byen av Kalat-Nissa (Kvinnenes slott), etter araberne som var der på 900- tallet. Det sies at på dette slottet oppfant kvinnene den berømte kaken cannolo. Her mangler det ikke på markeder, piazzaer og autentisk siciliansk folkeliv.
Deretter sykler dere videre til Santo Spirito kirken som ligger like utenfor byen. Den er blant Sicilias viktigste kirker i arabisk/normannisk stil (ca. år 1000 e.kr.), og ble bygget av Grev Roger den store, som antagelig var av vikingslekt.
Like ved ligger det flotte Arkeologiske museet, som er verdt et besøk. Tilbake om Redentorefjellet som er 700 meter høyt og hvor du har en flott utiskt over byen. Om kvelden middagslagning sammen eller ut på pizzeria/restuarant

DAG 3. SYKKELTUR. CALTANISSETTA-DELIA-SOMMATINO-MARCATO D’ARRIGO. Ca. 50 km

Etter frokost tar du syklene fatt og triller sydover på svingente landeveier. Det er minimalt med trafikk. Du møter kun en og annen traktor og kanskje noen gjetere med saueflokken sin. Landskapet er småkupert og veien går mellom olivenlunder og drueranker. Det er nesten ikke skog, så du ser langt. Etter en stund er du fremme i den lille landsbyen Delia. Her kan det sikkert smake med en kaffe eller øl på bar. Lokalt folkeliv på piazzaen og dere er garantert de eneste turistene. Videre går turen østover nedover mot et tilsvarende tettsted; Sommatino. Turister er en sjeldenhet her, så folk er nyskjerrige og hjelpsomme når det gjelder å finne et sted å spise lunsj. Etterpå går det nordover, ut på mindre veier. Landskapet blir mer dramatisk og preget av klipper som strekker seg opp i luften. Om kvelden middagslagning sammen eller ut på pizzeria/restuarant.

DAG 4. BILTUR. TEMPELDALEN I AGRIGENTO OG SCALA DEI TURCHI.

Du kjører sydøstover på gode veier mot den UNESCO-beskyttete Tempeldalen i Agrigento. Etter en halv time er du fremme. Dette regnes som Sicilias eldste og viktigste turistaksjon. Stedet var en del av byen Akragas, som ble grunnlagt i år 581 f.Kr av grekerne. Den greske poeten Pindaro kalte Agrigento: “Den vakreste byen som er bebodd av mennesker”. De fem templene er tilegnet følgende guder: Juno, Concordia, Herkules, Jupiter og Kastor og Pollus. Du ser templene til fots. Du kjører forbi den flotte hvite fjellformasjonen Deretter kan du kjøre litt oppover langs kysten mot Scala dei Turchi. Ved denne flotte fjellformasjonen blir det sikkert mulighet for et bad. Om kvelden middagslagning sammen eller ut på pizzeria/restuarant

DAG 5. SYKKELTUR. PIETRPERZIA-CAPODARSO-SABUCINA-CALTANISSETTA. 50 km.

Om morgenen sykler du sydøstover. Det går i slake nedoverbakker mot Salsoelven. Over den gamle stenbroen og oppover i lia på dårlige asfaltveier. Ingen biltrafikk, men sannsynligvis gjeter med sauene sine. Etter en stund er du fremme i den lille byen Pietraperzia. Den ligger monumentalt til på toppen av en ås og stedet har vært bebodd i mer enn 5000 år. Du sykler gjennom gamlebyen helt opp til slottet. Her er det som om tiden har stått stille. Mulighet for en pause på en av barene på piazzaen. Så sykler du ut på landet igjen og etter en stund kommer du til det scenografiske juvet med broen som går over Salsoelven. Oppover bakkene mot Caltanissetta har du flott utsyn utover landskapet. Det samme utsynet som grekerne, som bodde her for 2500 år siden, også hadde. I Caltanissetta tar du en pause på Piazzaen. Om kvelden middagslagning sammen eller ut på pizzeria/restuarant.

DAG 6. SYKKELTUR. SAN CATALDO-ROCCELLA-BORGOPALO-SERRADIFALCO. 45 km.

Sykkelturen i dag går vestover. Landskapet er anderledes, mer åpent og storslagent. Du sykler først opp til den lille byen San Cataldo. Området har vært bebodd siden mange hundre år før Kr. og ennå finner man grotter som ble brukt til boliger. Etter en pust i bakken sykler du videre forbi Roccella på smale svingete asfaltveier mot Borgo Palo, der du har en fantastisk utsikt over store deler av indre Sicilia. Landskapet preges av durumhvetedyrking, oliven- og mandeltrær. Av og til møter du en bonde på traktor. I bunner av dalen passerer du en nedlagt saltgruve før du starter klatringen oppover mot den lille byen Serradifalco. Her blir det sikkert tid til en pause på bar på piazzaen før du triller videre tilbake til B&B Wine&Bike. Om kvelden middagslagning sammen eller ut på pizzeria/restuarant.

DAG 7. BILTUR. KEISERVILLAEN I PIAZZA ARMERINA OG MORGANTINA

Om morgenen kjører du fra Caltanissetta en halvtime østover mot den UNESCO-beskyttete Villa del Casale i Piazza Armerina. Dette er et romersk jaktslott fra det 3. og det 4. århundre e.Kr. og er regnet som en av de mest interessante turistattraskjonene på Sicilia. Her finner du bl.a. flere tusen m2 med mosaikkdekkete gulv fra romertiden. Hele villaen var dekket av jord i mange hundre år til systematiske utgravninger startet rundt 1950.
Deretter kan dere ta en tur opp til gamlebyen i Piazza Armerina. Katedralen øverst i byen er etter manges mening en av de største og flotteste på Sicilia.
Har dere tid og lyst, kan dere fortsette videre til Morgantina om ettermiddagen. Denne byen ble bygget av grekerne i år 340 f.Kr. To hundre år etter nådde den et høydepunkt i utviklingen og ble en av Sicilias viktigste byer. Da hadde den over 10 000 innbyggere. Her finner du blant annet et stort agorà, et teater og et gymnas. Om kvelden middagslagning sammen eller ut på pizzeria/restuarant.

DAG 8. SYKKELTUR. CALTANISSETTA-XIRBI-SANTACATERINA. 50 KM.

Etter frokost sykler du først gjennom gamlebyen i Caltanissetta, der du kan hamstre litt niste på grønnsakmarkedet. Deretter går det nordover på en gammel asfaltveiut av byen vestover mellom drueranker og mandel- og olivenlunder. Også idag er landskapet storslagent og biltrafikken er liten. Det er bondegårder, markblomster og durumhveteåkre så langt øyet rekker. Lenger inn på Sicilia kommer du ikke. Her kan du møte folk som fremdeles ferdes på esel og som synger ut varene de selger, det kan være nyfangete snegler eller ferske urter. Etter en stund er du fremme i den lille landsbyen Santa Caterina. Her passer det sikkert med en pause på bar. Har du lyst, kan du forlenge turen nordover mot Marianopoli. Hvis ikke det frister, tar du rolige landeveier tilbake til B&B Wine&Bike. Om kvelden middagslagning sammen eller ut på pizzeria/restuarant.

DAG 9. SYKKELTUR. DELIA-CAMPOBELLO DI LICATA-LICATA. 60 km

Etter frokost tar dere syklene fatt og triller sydover mot havet. I begynnelsen er landskapet småkupert, men snilt og etter ikke lenge er du i Delia. Derfra triller du hurtig ned på smale veier mellom drueplanter ned til Campobello di Licata, der det sikkert passer med en pause på bar. Videre sydover, landskapet blir mer karrig og etter en stund ser du havnebyen Licata i det fjerne. Du ender i den hyggelige gamlebyen, der det ikke mangler på lokalt folkeliv. På ettermiddagen tar du syklene med på toget tilbake til Caltanissetta. Om kvelden middagslagning sammen eller ut på pizzeria/restuarant.

DAG 10. BILTUR. INDRE SICILIA. SUTERA OG MUSSOMELI

I dag kan du ta en biltur lenger innover Sicilia. Først kan du kjøre til Sutera, som ligger ved foten av San Paolino fjellet. Der har det bodd mennesker i minst 7000 år. Fra denne lille fjellandsbyen med snaut 1000 innbyggere har man en fantastisk utsikt over en stor del av øya. Den eldste bydelen heter Rabato. Den ble bygget av muslimer for ca. 1000 år siden. Mulighet for en flott spasrtur på toppen av fjellet for å se San Paolino kirken.

Videre forbi slottet i Mussomeli mot Polizzellofjellet midt i det som før var Sikania, riket til innfødte sicilianere for tusener av år siden. Fjellsiden er full av hull. Det var inngangen til gravene der de døde ble lagt i lag oppå hverandre. Gravene var rikt utstyr med vaser og krukker som var rikt dekorert.
Du fortsetter nordover, og kjører gjennom landsbyene Villalba og Vallelunga. Like bortenfor Vallelunga ligger jordeiendommen Regaleale som familien Tasca d’Almerita har eid siden 1833. Druerankene deres dekker 320 hektar med jord. Av disse druene lager de noen av øyas beste viner. Mulighet for å smake på og kjøpe vin. Tilbake over Marianopoli mor Caltanissetta der det blir avslutningsmiddag på Wine&Bike.

DAG 11. AVREISE.