Beskrivelse

PÅ SKRÅTT MOT SYD. Individuell sykkeltur fra Caltanissetta til Siracusa.

Denne Sykkelturen starter i den indre arkaiske delen Sicilia og ender rundt sydøstspissen av øya.
Du vil oppleve store kontraster og på kort tid vil du sykle fra et landskap til et annet med svært forskjellig karakter.
De første dagene på sykkel vil du bl.a. få se den UNESCO-beskyttete Keiservillen i Piazza Armerina(Villa del Casale), som er en av Sicilias eldste og viktigste attraksjoner og Caltagirone med øyas flotteste keramikkdekkede trapp.
Du sykler på gamle asfaltveier med minimalt med trafikk og masseturisme.
De siste dagene av Sykkelturen vil preges av bl.a. barokke byer, flotte strender, Michelin restauranter og øyas beste konditorier.
Ankomstdagen blir det innkvartering og velkomstmiddag på landet ved Caltanissetta i indre Sicilia.
De andre nettene overnatter du i monumentale små byer.
Har du flere dager til rådighet, er det fint å ta pausedager i noen av byene underveis.

PROGRAM

Dag 1. ANKOMST CALTANISSETTA

Fra flyplassen tar du tog eller buss direkte til Caltanissetta. Her blir det innkvartering, utdeling av sykler med utstyr og velkomstmiddag.

Dag 2. CALTANISSETTA-PIETRAPERZIA-VILLA DEL CASALE-PIAZZA ARMERINA. 55km. 660hm

Om morgenen triller du østover på gamle svingete asfalterte veier nesten uten trafikk. Landskapet er preget av durumhvetedyrking og du ser også en og annen gjeter med saueflokken sin. Du sykler over Salsoelven og i slake bakker mot Pietraperzia. Denne gamle byen ligger på kollen under slottsruinene. Her passer det sikkert med en pause på bar på piazzaen. Etterpå fortsetter du østover, og tidlig på ettermiddagen er dere fremme ved den UNESCO-beskyttete Keiservillaen (Villa del Casale), en av Sicilias absolutt viktigste attraksjoner. Det er et romersk jaktslott fra 3. og 4 århundre e.Kr. Mosaikkene på gulvene er blant de flotteste som finnes fra romertiden og dekker mer enn 3500 m2. Så sykler du inn til Piazza Armerina. Byen ble grunnlagt av normannerkongen Wilhelm II i 1163. Her blir det innkvartering i gamlebyen.

Dag 3. PIAZZA ARMERINA-AIDONE-MIRABELLA-CALTAGIRONE. 43km. 600hm. OM MORGANTINA: 53 km. 850 hm

Etter frokost forlater du Piazza Armerina og sykler østover inn i skogene mot Aidone. Her kan du ta en titt innom det arkeologiske museet og se Venusstatuen fra Morgantina. Deretter kan du ta en pause på piazzaen. Mulighet for avstikker herfra til Morgantina, som er ruinene av en by fra ca. år 2000 f.Kr, der Venusstatuen ble funnet. Turen går videre langs smale landeveier preget av mandel- og oliventre dyrking. Utsikten til venstre mot Etna er fenomenal. Du triller inn i den lille landsbyen Mirabella Imbaccari, der du tar en velfortjent pause. Utpå ettermiddagen går turen videre nordover gjennom fruktbare områder til du starter klatringen opp mot Caltagirone. Det er blitt laget keramikk her siden forhistorisk tid og byens keramikere er ennå berømt over hele verden. Innkvartering på sentralt beliggende B&B ikke langt fra øyas flotteste keramikkdekkete trapp.

Dag 4. CALTAGIRONE-GRAMMICHELE-VIZZINI-MONTEROSSO ALMO-GIARRATANA-RAGUSA IBLA. 69 km. 695hm

Om morgenen sykler du østover. Du kommer først til Grammichele, som er den eneste byen på Sicilia med sekskantform. Her passer det sikkert med en pause på bar på den flotte plassen. Du er nå inne i sydøst delen av øya som ble rammet av et kraftig jordskjelv i 1693 og deretter gjenoppbygget i barokkstil. Du triller videre. Landskapet er storslagent og preget av landsbyer, tørrstensmurer, johannesbrødtrær og gressende kyr. Lite eller ingen biltrafikk. Gjennom Vizzini og etter en stund er du fremme i Monterosso Almo, der du kan ta lunsj på plassen foran San Giovannikirken. Videre går det nedover i svinger mot Giarratana, byen som produserer Sicilias beste løk. Herfra er det svake nedoverbakker eller flatt langs Irminio elven. Du kommer frem til Ragusa. Dette er en av Sicilias flotteste byer i barokkstil. Det blir overnatting på et hyggelig hotell i gamlebyen.

Dag 5. RAGUSA IBLA–MODICA–SCICLI–POZZALLO. 43 km. 390 hm. OM DONNALUCATA: 56 km. 400 hm

Du starter med å sykle langs en åsside mot byen Modica. Denne byen er ikke bare kjent for flotte barokke kirker, men også for sjokoladeproduksjon. Da spanjolene kom til byen for noen hundre år siden, tok de med seg denne tradisjonen som de hadde lært av aztekerne i Mexico. Mulighet for besøk i en sjokoladefabrikk med smaking. Turen fortsetter nede i dalen forbi byen Scicli. Mulighet for avstikker til Donnalucata. Deretter triller du på smale veier gjennom olivenlunder til du igjen er ved Middelhavet for bading på den flotte stranden ved Pozzallo. Her blir det også overnatting ikke langt fra stranden.

Dag 6. POZZALLO–GRANELLI-PACHINO–PORTOPALO DI CAPO PASSERO-MARZAMEMI-NOTO. 65 km. 350hm

Etter frokost sykler du langs en enormt lang strand mot sydspissen av øya. Som regel har du medvind her! Etterpå sykler du mot byen Pachino som er kjent for produksjon av kirsebærtomater. Barmuligheter igjen. Landskapet blir stadig mer forblåst og karrig. Deretter til det som regnes for Europas sydligste by, Porto Palo di Capo Passero. Om ettermiddagen triller du nordover mot den lille byen Marzamemi. Her har man drevet tunfiskfangst siden araberne var her på 800 tallet e.Kr. Så sykler du inn i landet, landskapet blir mer kupert. Om kvelden tar man bakkene fatt opp mot Noto. Denne byen var ikke annet enn en enorm byggeplass etter jordskjelvet i 1693 og noen av den tidens mest berømte byplanleggere og arkitekter fikk utfolde seg der. Det blir overnatting i gamlebyen.

Dag 7. NOTO–AVOLA–SIRACUSA. 40 km. 80hm. OM PALAZZOLO: 75 km 850 km

Fra Noto sykler du nordøstover mot byen Avola. Sentrum har sekskant form og hele området er kjent for mandelproduksjon. Deretter går turen nordover langs kysten. Ved Fontane Bianche er det mulighet for dukkert i havet. Tidlig på ettermiddagen kommer dere frem til Siracusa. Denne byen var, ifølge Cicero, den vakreste i verden. Den konkurrerte med Aten når det gjaldt innflytelse, makt og prestisje. Du sykler inn på Ortigiaøya og tar inn på hotell like ved det Joniske havet.

Dag 8. AVREISE