Beskrivelse

Vil du helst slippe å kjøre bil i Italia? Er dere fire som reiser sammen? Da er dette kanskje turen for deg.

Vi tar oss av det praktiske. Du kan lene deg tilbake og nyte.

“Sicilia i taxi” er en tur der du blir fraktet rundt på Sicilia med privatsjåfør, men har likevel anledning til å delta på bl.a. på oliven- og mandelhøsting, plukking av ville urter og siciliansk matlagning, alt etter årstid.

J.W. von Goethe skrev:” Italia uten Sicilia etterlater intet spor i sjelen. Det er her du finner nøkkelen til alt”. Dette gjelder ikke bare mat, vin og olivenolje, men også arkitektur og kunst, historie, kultur, landskap og klima etc.

“Sicilia i taxi” gir deg et tversnitt av det meste. Med praktisk base de første dagene i Caltanissetta, får du sett mye av Sicilia. Vi utforsker de indre arkaiske delene av øya. Siden turen er for gruppe på fire personer, blir det mange fine møter med lokalbefolkningen i områder der turister er en sjeldenhet.

De siste dagene utforsker vi sydøstkysten av øya og Unesco beskyttete Siracusa.
Programmet tilpasses været og dagsformen til gruppen. Det er også lagt vekt på tid på egen hånd hver dag.

SICILIA I TAXI

Dag 1. ANKOMST

Du ankommer flyplassen i Catania eller i Palermo og kjøres med taxi til Caltanissetta.
Det blir innkvartering på B&B Wine&Bike, som ligger i en stor have full av frukttrær.
Om kvelden blir det velkomstmiddag.

Dag 2. CALTANISSETTA

Frokosten med produkter fra haven blir servert på terrassen med utsikt til Etna.
BB Wine&Bike ligger fire kilometer utenfor Caltanissetta. Denne byen ligger ca. 600 meter over havet ved Salsoelven. Caltanissetta ligger midt inne på Sicilia og har vært bebodd siden forhistorisk tid. Den ligger i det som kalles “Italias kornkammer”, og det dyrkes durumhvete så langt øyet kan se. Klimaet og jordsmonnet passer godt også til å produsere mandler og oliven. Nesten alle som har et jordstykke, produserer sin egen olivenolje.

Om morgenen blir det en guidet spasertur rundt i den arabiske- og middelalderske gamlebyen i Caltanissetta. Der besøker vi flere vakre kirker og teatre. Vi går også innom en torronefabrikk der vi ser hvordan man lager den berømte torronen og et karakteristisk frukt og grønnsaksmarked. Der kjøper vi inn årstidens frukt og grønnsaker til lunsj.
Om ettermiddagen tar vi en spasertur i et naturreservat. Vi besøker også en lokal bonde som lager vin av druer som han dyrker selv. Om kvelden blir det felles middag.

Dag 3. CALTANISSETTA-SPASERTUR I TEMPELDALEN I AGRIGENTO-LA SCALA DEI TURCHI-CALTANISSETTA.

Vi kjører 30 min. sydvestover mot Tempeldalen i Agrigento, som regnes for Sicilias eldste og viktigste turistattraksjon. Den er UNESCO beskyttet. Tempeldalen var en del av byen Akragas, som ble grunnlagt i år 581 f.Kr av grekerne. Den greske poeten Pindaro kalte stedet: “Den vakreste byen som er bebodd av mennesker”. De fem templene er tilegnet følgende guder : Juno, Concordia, Herkules, Jupiter og Kastor og Pollus.

Vi ser templene til fots. Lengden på turen tilpasses formen på gruppen.
Så ser vi fjellformasjonen Scala dei Turchi. Denne trappen av gipssten er svært flott. Det er også fint å bade der.
Vi kjører så tilbake på flotte panoramiske veier tilbake til Caltanissetta, der det blir det en pause i programmet før felles middag.

Dag 4. CALTANISSETTA-VILLA DEL CASALE–PIAZZA ARMERINA-CALTANISSETTA.

Om morgenen kjører vi en halvtime østover til Villa del Casale i Piazza Armerina, som også er en av de viktigste attraksjonene på Sicilia. Villaen er UNESCO beskyttet. Dette er et romersk jaktslott fra det 3. og det 4. århundre e.Kr. Mosaikkene på gulvene på flere tusen kvadratmeter er blant de flotteste som finnes fra romertiden.
Deretter tar vi lunsj på et karakteristisk sted. Om ettermiddagen blir det en spasertur i gamlebyen i Piazza Armerina, der vi bl.a. ser vi en av øyas største kattedraler.
Vi kjører så på landeveier tilbake til B&B i Caltanissetta, der det blir det en pause i programmet før felles middag.

Dag 5. CALTANISSETTA-SUTERA-SLOTTET I MUSSOMELI-VALLELUNGA-MARIANOPOLI-CALTANISSETTA.

Om morgenen går turen vestover til Sutera, som ligger ved foten av San Paolino fjellet. Der har det bodd mennesker i minst 7000 år. Den nåværende byen ble grunnlagt av araberne. De gav den navnet Soter som betyr ‘sikker’, for å understreke den strategiske posisjon som byen hadde. Fra denne lille fjellandsbyen med snaut 2000 innbyggere ved San Paolino fjellet, har man en fantastisk utsikt over en stor del av øya. Den eldste bydelen heter Rabato. Den ble bygget av muslimer for ca.1000 år siden.
Vi tar en spasertur rundt i den arabiske bydelen og opp på fjellet.
Det blir lunsj i den arabiske bydelen foran Chiesa Madre.
Så kjører vi nordøstover til en flott vingård i Vallelunga, som har vært i en families eie siden 1833. Druerankene deres dekker 320 hektar med jord. Av disse druene lager de noen av øyas beste viner. Vi ser på produksjonsanlegget og prøvesmaker forskjellige viner.
Om kvelden kjører vi over Marianopoli tilbake til Caltanissetta, der det blir det en pause i programmet før felles middag.

Dag 6. CALTANISSETTA-RAGUSA-MODICA-SIRACUSA.

Etter frokost setter vi kursen mot sydøstspissen av Sicilia. Dette området ble rammet av et krafirg jordskjelv i 1663 og deretter ble byene gjenoppbygget i barokk stil, som var gjeldene på Sicilia den gangen. Noen av byene ble så fine at de ble UNESCO beskyttet. Det gjelder bl.a. Ragusa, Modica og Siracusa.
Vi kommer til å ta en spasertur i begge byene, bl.a. går vi innom noen flotte kirker og plasser i barokkstil. Modica er også kjent for sjokoladeproduksjon. Da spanjolene kom til byen for noen hundre år siden tok de med seg denne tradisjonen som de hadde lært av aztekerne i Mexico. Vi besøker sjokoladefabrikken og smaker på sjokoladen.
Utpå ettermiddagen tar vi turen videre langs kysten sydøstover. Det blir sikkert en dukkert i havet underveis før vi er fremme i Siracusa.
Vi innkvarteres på et hyggelig hotell i gamlebyen ved havet. Det blir pause i programmet før felles middag.

Dag 7. SIRACUSA.

Byen ble grunnlagt av grekere fra Korint på 700 tallet f.Kr. En stund var den mektigst og flottest av alle byer i Middelhavsområdet. Her bodde Arkimedes, Aischylos, Pindar, Sofron etc. På 500-tallet f. Kr. kontrollerte Siracusa hele Sicilia og ennå finner vi rester av greske templer og teatre.
Om formiddagen tar vi den lille Ortigiaøya til fots. Det blir lunsj på et karakteristisk sted.
På ettermidagen ser vi den arkeologiske parken med teatret og Dionysos’ øre.
Det blir noen timer på egen hånd før felles avslutningsmiddag om kvelden.

Dag 8. AVREISE

Med taxi tilbake til flyplassen i Catania.