Denne Sykkelturen inneholder store kontraster, liten eller ingen trafikk, storslagne landskap og Sicilias flotteste strender. Du vil også få mulighet til å oppleve templene i Selinunte og i Agrigento.
Du starter i indre Sicilia og sykler de første dagene på smale og svingete landeveier.
Etter tre dagers innlandssykling er du fremme ved havet ved Sciacca. Her tar du en hviledag, der du kan bade og oppleve denne flotte lille havnebyen. Har du fremdeles krefter, kan du også velge å sykle langs kysten vestover mot templene i Selinunte på denne dagen. Siste sykkeldag triller du sydover langs kysten, der du igjen vil ha mange muligheter til å bade på øyas flotteste strender.
I Agrigento blir det en pausedag, der du også får tid til å se Tempeldalen, Sicilias eldste og mest berømte turistattraksjon.
Du lander på flyplassen i Catania eller i Palermo. Derfra med buss eller tog direkte til Caltanissetta, der det blir innkvartering. Det blir velkomstmiddag og utdeling av sykler med utstyr.
Etter en solid frokost, tar dere syklene fatt og triller vestover på landeveier med lite eller ingen trafikk. Landskapet er småkupert men storslagent. Det dyrkes druer, oliven, mandler og fiken. På vei ned mot Serradifalco åpner landskapet seg og dere ser milevidt omkring, både mot Sutera ved Monte San Paolino og Monte Cammarata. I Montedoro kan dere ta en pause på bar. Landskapet blir etterhvert mer bakkete. I de små tettstedene vekker turister på sykkel oppsikt. Du triller videre på smale og svingete veier opp mot fjellbyen Sutera. Her har det bodd folk i mer enn 7000 år. Araberne gav den navnet ”Soter” som betyr sikker. Det passer sikkert med en velfortjent stopp på bar i den eldste arabiske bydelen. Deretter fortsetter turen videre til Mussomeli, der det blir innkvartering i gamlebyen. Stedet er bebodd siden 1500 år f.Kr, da sikanerne og sikulene dominerte Sicilia.
Etter en solid frokost, går veien nedover mot Platanidalen. Dere fortsetter oppover mot Castronovo di Sicilia. Denne byen er, som de andre, også preget av araberne og normannerne. Deretter nordover oppover åsen. På andre siden av toppen forandrer landskapet seg. Det er grønnere og ikke lenger så kupert. På gode veier sykler dere nordvestover i retning Prizzi. Denne byen ser man på lang avstand, den dekker toppen av et lite fjell med småhus. Dere tar ikke opp dit, men følger veien videre mot Palazzo Adriano, lansdbyen der filmen ”Cinema Paradiso” ble laget. Her blir det overnatting og middag på et hyggelig overnattingssted.
Om morgenen sykler du i trange gater ut av byen. Veien går gjennom Chiusa Sclafani og videre ned bakker sydover. I bunnen av dalen kommer du til San Carlo, som er preget av dyrking av sitrustrær. Kanskje finner du en appelsin du kan spise på veien? Her starter du klatringen oppover mot Caltabellotta. Veien er asfaltert men gammel, så den er aldri bratt, men slynger seg oppover åsen. Etter en del kilometers klatring er du på andre siden av fjellet og ser utover Middelhavet. Veien fortsetter oppover til du kommer til Caltabellotta. Herfra har du en utsikt som er blant de flotteste på Sicilia. Det anbefales en solid pause her, før du begynner å trille ned mot Sciacca. Denne byen er helt siden fønikernes tid kjent for kurbadsvirksomhet. Den har også en livlig havn og er preget av butikker som selger keramikk laget av lokale kunstnere. Du tar inn på et hyggelig hotell i gamlebyen.
Etter mye innlandsykling, passer det antagelig med en pausedag i Sciacca. Her kan man tilbringe dagen rundt i de historiske gatene og piazzaene eller på nærmeste flotte strand.
Dersom du heller vil sykle denne dagen, kan du ta fatt på følgende utflukt vestover:
Du triller i et småkupert landskap langs kysten mot templene i Selinunte. I det 5. og 6. århundre f. Kr. hadde denne byen over 100.000 innbyggere og var blant de rikeste og mektigste greske byene i verden.
Deretter blir det mulighet for et bad på en av Sicilias vakreste kilometer lange strender. På veien tilbake til Sciacca, kan du stikke innom en vingård for vinsmaking.
Etter frokost triller du sydover langs kysten. Deretter oppover mot den lille byen Ribera som er kjent for appelsindyrking. Du vil ha mulighet for pause på lokale barer. Derfra triller du på veier nesten uten trafikk ut mot kysten igjen. Ved Siculiana Marina frister det sikkert med en dukkert. Så videre i småkupert landskap forbi Scala dei Turchi langs kysten til du er fremme i Agrigento, der det blir overnatting.
Om morgenen kan du se Tempeldalen i Agrigento. Denne regnes for Sicilias eldste og viktigste turistaksjon. Dette stedet var en del av Akragas, som ble grunnlagt i år 581 f.Kr av grekerne. Den greske poeten Pindaro kalte Agrigento: ” Den vakreste byen som er bebodd av mennesker”. De fem templene er tilegnet følgende guder: Juno, Concordia, Herkules, Jupiter, Kastor og Pollus. Har du tid og lyst, kan du stikke innom det arkeologiske museet, som er et av de flotteste på Sicilia. Om ettermiddagen er det hyggelig å spasere rundt i gamlebyen i Agrigento med lokalfolket. Det mangeler ikke på gode barer og restauranter.
Tilbake til flyplassen i Catania eller Palermo med buss eller tog.
Sicilyexplorer organiserer temareiser på Sicilia og har kontor i Caltanissetta.
Ctr. Pian del Lago s.n.c., 93100 Caltanissetta, Italia
Tlf: 00 39 3938556758
E-mail: bakken@sicilyexplorer.com