Denne Sykkelturen går gjennom deler av øya du antagelig ikke har syklet før. Her vil du bl.a. oppleve Mussomeli, Corleone, Palermo, Segesta og Trapani.
Dette er et område preget av et arkaisk landskap og historiske landsbyer med lokalt folkeliv og lite eller ingen turisme.
Etter tre dager på sykkel på gamle asfaltveier nesten uten trafikk, kommer du frem til en av de flotteste bygningene på Sicilia, den Unesco-beskyttete katedralen i Monreale, som innvendig er dekket av gullmosaikker.
I Monreale har du en ekstra overnatting for å se Palermo til fots.
Dagen etter på sykkel igjen og mulighet for å bade i havet ved Castellammare del Golfo.
Siste dag på turen ser du Segesta og Erice før du triller ned til Trapani.
Har du tid, kan du så oppleve de egadiske øyene, som er flotte for avslapning, bading og kortere fotturer.
Du lander på flyplassen i Catania eller i Palermo. Med tog eller rutebuss til Caltanissetta, der det blir innkvartering, utdeling av sykler med utstyr og velkomstmiddag.
Etter en solid frokost, tar du syklene fatt og triller vestover på landeveier med lite eller ingen trafikk. Landskapet er småkupert, men storslagent. Det dyrkes druer, oliven, mandler og fiken. På vei ned mot Serradifalco åpner landskapet seg og du ser milevidt omkring, både mot Sutera ved monte San Paolino og monte Cammarata. I Montedoro kan du ta en pause på bar. Landskapet blir etterhvert mer bakkete. I de små tettstedene vekker turister på sykkel oppsikt. Du triller videre på smale og svingete veier opp mot fjellbyen Sutera. Her har det bodd folk i mer enn 7000 år. Araberne gav den navnet ”Soter” som betyr sikker. Det passer sikkert med en velfortjent stopp på bar i den eldste arabiske bydelen. Deretter fortsetter turen videre til Mussomeli, der det blir innkvartering i gamlebyen. Stedet er bebodd siden 1500 år f.Kr, da sikanerne og sikulene dominerte Sicilia.
Etter en solid frokost, går veien nedover mot Platanidalen. Du fortsetter oppover mot Castronovo di Sicilia. Denne byen er, som de mange andre på denne turen, også preget av araberne og normannerne. Turister på sykkel vekker oppsikt. Det passer sikkert med en pause på piazzaen her for å oppleve det lokale folkelivet. Deretter triller du nordover over åsen. En og annen traktor kjører forbi. På andre siden av toppen forandrer landskapet seg. Det er grønnere og ikke lenger så kupert. På gode veier sykler du nordvestover i retning Prizzi. Om kvelden kommer du frem til Corleone. Denne byen er først og fremst kjent for mafia. Mange av de viktigste lederne i denne organisasjonen er født og vokst opp her. Byen har også et mafiamuseum, som er verdt et besøk. Det blir innkvartering og overnatting her-
Etter frokost triller du vestover på smale svingete veier i et småkupert og åpent jordbrukslandskap preget av druedyrking. Du kommer frem til Piana degli Albanesi eller Hora e Arbëreshëvet som landsbyen heter på albansk. I 1487 kom det en gruppe albanere hit og de har holdt fast på språket, kulturen og religionen sin frem til nå. Mulighet for en god pause på bar på piazzen her. Videre i lettsyklet landskap preget av durumhvetedyrking mot Monreale. Denne lille byen utenfor Palermo er kjent for en av Italias flotteste katedraler. Du parkerer syklene på sentralt beliggende BB i Monreale og deretter kan du stikke innom denne kirken som ble ferdig i 1172. Den ble bygget av av Guglielmo d’Altavilla, av normannerslekt og konge av Sicila fra 1166 til 1189.
Du skal slippe å sykle i Palermo. Denne byen oppleves best til fots. Med buss fra Monreale tar det få minutter ned til sentrum av denne byen, som kanskje er en av Italias mest interessante. Palermo ble grunnlagt av fønikerne for ca. 3000 år siden. Under arabernes herredømme 800 år e. Kr. konkurrerte Palermo med Cordoba i Andalucia og Kairo om å være den vakreste byen i verden. Palermo er Unesco-beskyttet for flott arkitektur i arabisk-normannisk stil.
Her er det bare å trave avgårde! Du har også Ballarò markedet mot San Giovanni Eremiti kirken, Palazzo dei Normanni med Cappella Palatina. Denne lille kirken er en blanding av arabisk, normannisk og bysantisk stil og er også fullstendig dekket av gullmosaikker. Streetfood får du overalt, og barer, trattoriaer og konditorier er som regel i nærheten. Om kvelden med buss tilbake til Monreale, der det igjen blir overnatting.
Du triller innover øya igjen, forbi Pioppo. Så over åsen ned mot Borghetto og Partinico. Det passer nok med en pause på piazzaen her. Du er igjen i nærheten av havet og dette fruktbare flate landskapet er preget av druedyrking. Her dyrkes druer til vinen l’Alcamo, som er en DOC vin. Mulighet for besøk på lokal vingård med omvisning og smaking av den.
Du triller deretter ned til havet og om ettermiddagen er du fremme ved den hyggelige fiskelandsbyen Castellamare del Golfo. Her blir det innkvartering i gamlebyen ved havnen og bademuligheter.
Du sykler over åsen mot Segesta. Dette var byen til det mytiske folket elymene. Den ble etterhvert gresk og deretter romersk koloni. Tempelet og teatret her regnes som noen av de flotteste turistattraksjonene på øya. Segesta er også kjent fra filmen “Kaos” av brødrene Taviani. Deretter sykler du på småveier gjennom skoger mot Buseto Palazzolo, der det sikkert passer med en pause på en lokal bar. Deretter opp til Erice. Denne lille fjellandsbyen var bebodd av elymene for flere tusen år siden. I Erice var det bl.a. også et tempel dedikert til Afrodite, fruktbarhetsgudinnen. Fra Erice har du en storslagen utsikt mot Trapani og de Egadiske øyene. Om kvelden triller du ned til Trapani, leverer tilbake sykler og tar inn på hotell i gamlebyen. Trapani er bebodd siden sikanernes tid. Her finner du en fin gamleby, der det er hyggelig å spasere om kvelden.
Dersom du har tid, anbefaler vi noen dager på de egadiske øyene etter Sykkelturen. Disse heter Favignana, Levanzo og Marettimo og ligger like utenfor Trapani. Man kommer dit lett med hydrofoil. De regnes som et flott sted for bading, dykking og kortere fotturer. Øyene har vært befolket i mange tusen år. På Levanzo, den minste av øyene, finner bl.a. en dekorert grotte fra 10.000 år f.Kr. Øyene er ikke preget av masseturisme og har et lokalt preg. De små landsbyene på øyene er satt sammen av lave hus med kuppeltak, såkalte “dammuser” i arabisk-mediterransk stil.
Med hydrofoil til Trapani. Derfra med buss eller tog tilbake til flyplassen i Palermo eller i Catania.
Sicilyexplorer organiserer temareiser på Sicilia og har kontor i Caltanissetta.
Ctr. Pian del Lago s.n.c., 93100 Caltanissetta, Italia
Tlf: 00 39 3938556758
E-mail: bakken@sicilyexplorer.com