Beskrivelse

PÅ SKRÅTT MOT VEST. Individuell sykkeltur til Corleone og de Egadiske øyene.

Denne Sykkelturen går gjennom deler av øya du antagelig ikke har syklet før, bl.a. vil du oppleve Mussomeli, Corleone, Alcamo og Erice. Dette er et område preget av et arkaisk landskap og historiske landsbyer med lokalt liv og som regel lite eller ingen turisme. Du sykler på gamle asfaltveier nesten uten trafikk i et storslagent og kupert terreng. Tredje dagen kommer du frem til det Tyrrheniske havet. Siste dag på sykkel ser du Segesta og Erice før du triller ned til Trapani. Resten av ferien kan du oppleve de Egadiske øyene. Kvelden før avreise tilbringes ev. i Palermo.

Dag 1. ANKOMST

Du lander på flyplassen i Catania eller i Palermo. Derifra med tog eller rutebuss til Caltanissetta, der du tar inn på B&B. Det blir velkomstmiddag og utdeling av sykler med utstyr.

Dag 2. CALTANISSETTA-SERRADIFALCO-MONTEDORO-BOMPENSIERE-SUTERA-MUSSOMELI. 55km 1150 hm

Etter en solid frokost, tar du syklene fatt og triller vestover på landeveier med lite eller ingen trafikk. Landskapet er småkupert, men storslagent. Det dyrkes druer, oliven, mandler og fiken. På vei ned mot Serradifalco åpner landskapet seg og dere ser milevidt omkring, både mot Sutera ved monte San Paolino og monte Cammarata. I Montedoro kan dere ta en pause på bar. Landskapet blir etterhvert mer bakkete. I de små tettstedene vekker turister på sykkel oppsikt. Du triller videre på smale og svingete veier opp mot fjellbyen Sutera. Her har det bodd folk i mer enn 7000 år. Araberne gav den navnet ”Soter” som betyr sikker. Det passer sikkert med en velfortjent stopp på bar i den eldste arabiske bydelen. Deretter fortsetter turen videre til Mussomeli, der det blir innkvartering i gamlebyen. Stedet er bebodd siden 1500 år f.Kr, da sikanerne og sikulene dominerte Sicilia.

Dag 3. MUSSOMELI-CAMMARATA-SANTO STEFANO DI QUISQUINA-PRIZZI-CORLEONE. 70km 1078hm

Etter en solid frokost, går veien nedover mot Platanidalen. Dere fortsetter oppover mot Cammarata, som ble grunnlagt av normannerne for ca. 1000 år siden. Byen dekker åsen med en vegg av småhus. Oppe i den karakteristiske gamlebyen passer det sikkert med en pause på en bar. Veien går forbi rådhuset og videre vestover forbi Cammaratafjellet mot Santo Stefano di Quisquina. Her kan dere ta en avstikker opp mot Teatro Andromeda. (Dette teateret er nylig laget av en lokal gjeter/kunstner med sitteplasser som gjenspeiler stjernebildet Andromeda). Landskapet forandrer seg, det er etterhvert blitt grønnere og ikke lenger så kupert. På gode veier sykler dere nordvestover i retning Prizzi, som ligger 1000 meter over havet og ble grunnlagt av grekerne for 2500 år siden. Etterhvert kommer dere frem til Corleone, der det blir overnatting. Denne byen er først og fremst kjent for mafia. Mange av de viktigste lederne i denne organisasjonen er født og vokst opp her. Byen har også et mafia museum, som er verdt et besøk.

Dag 4. CORLEONE-ROCCAMENA-CAMPOREALE-ALCAMO-CASTELLAMARE DEL GOLFO. 63km 743hm

Etter frokost triller du vestover på smale svingete veier i et småkupert jordbrukslandskap. En og annen traktor kjører forbi. Turister på sykkel vekker oppsikt. I Roccamena passer det sikkert med en pause på bar på piazzaen. Videre i lettsyklet landskap preget av durumhvetedyrking mot Camporeale, en hyggelig liten landsby, som er nesten totalt gjennoppbygget etter et jordskjelv i 1968. Videre gjennom et landskap prevet av druedyrking, til dere kommer frem til Alcamo, som har en flott gamleby og mange vinprodusenter. Alcamo Doc er betegnelsen på røde, hvite og roséviner fra dette området. Om kvelden triller du ned til havet og overnatter i Castellamare del Golfo, som er en pittoresk havneby. Bademuligheter!

Dag 5. CASTELLAMARE DEL GOLFO-SEGESTA-BUSETO PALAZZOLO-ERICE-TRAPANI. 66km 1279hm

Du triller innover øya igjen, mot Segesta. Dette var byen til det mytiske folket elymene. Den ble etterhvert gresk og deretter romersk koloni. Tempelet og teatret her regnes som noen av de flotteste turist-attraksjonene på øya. Segesta er også kjent fra filmen “Kaos” av brødrene Taviani. Deretter sykler du på småveier gjennom skoger mot Buseto Palazzolo, der det sikkert passer med en pause på en lokal bar. Videre mot Erice, som også en gang var bebodd av elymene og der det også bl.a. var et tempel dedikert til Afrodite, fruktbarhetsgudinnen. Under romernes dominans ble hun også dyrket av sjømennene, som mente hun beskyttet dem mot forlis. Fra Erice har du en storslagen utsikt mot Trapani og de Egadiske øyene. Om kvelden triller du ned til Trapani, leverer tilbake sykler og tar inn på hotell i gamlebyen. I Trapani, som er bebodd siden sikanernes tid, lever man bl.a. av produskjon av havsalt, vin og konservering av tunfisk.

Dagene etter.. DE EGADISKE ØYENE

De egadiske øyene består av Favignana, Levanzo og Marettimo. De ligger like utenfor Trapani og man kommer dit lett med hydrofoil. De regnes som et flott sted for bading, dykking og kortere fotturer. Øyene har ikke mye masseturisme og har et litt ruskete preg, i motsetning til de eoliske øyene som kan virke litt “glattere”. De små landsbyene på øyene er satt sammen av lave hus med kuppeltak, såkalte “dammuser” i arabisk-mediterransk stil.
(Man bør være minst to netter eller mer på disse øyene. Har dere avreise fra flyplassen i Palermo på formiddagen, tas siste natten i Palermo. Har dere derimot avgang om ettermiddagen, kan dere reise direkte fra øyene til Trapani og derifra til flyplassen samme dag).