Beskrivelse

FJELL TIL HAV PÅ VEST-SICILIA. Individuell sykkeltur fra Caltanissetta til Agrigento.

Her har du en Sykkeltur med store kontraster, liten eller ingen trafikk, storslagne landskap og Sicilias flotteste strender. Dagsetappene overskrider aldri 50 km. Du starter i indre Sicilia og sykler de første dagene på smale og svingete landeveier. Etter fire dager er du fremme ved havet ved Sciacca. De to siste dagene sykler du sydover langs kysten der du vil ha mange muligheter til å bade på øyas flotteste strender. Turen ender i Agrigento, der du også får tid til å se Tempeldalen, Sicilias eldste og mest berømte turistattraksjon.

Program

Dag 1. ANKOMST

Dere lander på flyplassen i Catania. Derfra med rutebuss direkte til Caltanissetta, der dere tar inn på B&B. Så blir det velkomstmiddag og utdeling av sykler med utstyr.

Dag 2. CALTANISSETTA-SERRADIFALCO-MONTEDORO-BOMPENSIERE-SUTERA. 45km

Etter en solid frokost, tar dere syklene fatt og triller vestover på landeveier med lite eller ingen trafikk. Landskapet er småkupert men storslagent. Det dyrkes druer, oliven, mandler og fiken. På vei ned mot Serradifalco åpner landskapet seg og dere ser milevidt omkring, både mot Sutera ved San Paolinofjellet og Cammaratafjellet. I Montedoro kan dere ta en pause på bar. Landskapet blir etterhvert mer bakkete. I de små tettstedene vekker turister på sykkel garantert oppsikt. Etterpå går det videre på smale og svingete veier opp mot fjellbyen Sutera. Her har det bodd folk i mer enn 7000 år. Araberne gav den navnet ”Soter” som betyr sikker. Det passer sikkert med en velfortjent stopp på bar i den eldste arabiske bydelen. Ikke langt unna blir det innkvatering på BB. Det anbefales også å se byen til fots etter at dere har parkert syklene for dagen. Muligheter for middag på byens eneste trattoria.

Dag 3. SUTERA-MUSSOMELI-CAMMARATA-CASTRONOVO DI SICILIA. 45km

Etter en solid frokost, sykler dere ut fra Sutera nedover bakkene mot Mussomeli. Den smale asfaltveien slynger seg mellom durumhveteåkre og olivenlunder. Av og til kommer en bonde forbi på traktor. Dere ser Mussomeli på toppen av bakken. Deretter går veien nedover mot Platanidalen. Dere fortsetter oppover mot Cammarata, som ble grunnlagt av normannerne for ca. 1000 år siden. Byen dekker åsen med en vegg av småhus. Oppe i den karakteristiske gamlebyen passer det sikkert med en lunsj. Veien går forbi rådhuset og videre nordover mot Castronovo di Sicilia, der det igjen blir overnatting på BB i gamlebyen. Denne byen er, som de andre, også preget av araberne og normannerne. Muligheter for middag på byens eneste trattoria.

Dag 4. CASTRONOVO DI SICILIA-PALAZZO ADRIANO-BISAQUINO. 50km

Etter frokost sykler dere gjennom Castronovo di Sicilia og deretter nordover oppover åsen. På andre siden av toppen forandrer landskapet seg. Det er grønnere og ikke lenger så kupert. På gode veier sykler dere nordøstover i retning Prizzi. Denne byen ser man på lang avstand, den dekker toppen av et lite fjell med småhus. Dere tar ikke opp dit, men følger veien videre mot Palazzo Adriano, lansdbyen der filmen ”Cinema Paradiso” ble laget. Her passer det sikkert også med lunsj på den flotte piazzaen. Veien går videre vestover i småkupert landskap mot Bisacquino. Denne byen har en hyggelig barokk piazza og dere tar inn på en BB ikke langt fra denne. Igjen er det muligheter for middag på landsbyens eneste trattoria.

Dag 5. BISACQUINO-CHIUSA SCLAFANI-S.CARLO-CALTABELLOTTA-SCIACCA. 50km

Etter frokost sykler du ut i trange gater ut av byen. Veien går gjennom Chiusa Sclafani og videre sydover og nedover. I bunnen av dalen kommer du til San Carlo, som er preget av dyrking av sitrustrær. Kanskje finner du en appelsin du kan spise på veien? Her starter du klatringen oppover mot Caltabellotta. Veien er asfaltert men gammel, så den er aldri bratt, men slynger seg oppover åsen. Etter en del kilometers klatring er du på andre siden av fjellet og ser utover havet. Veien fortsetter oppover til du kommer til Caltabellotta. Herfra har du en utsikt som er blant de flotteste på Sicilia. Det anbefales en solid pause her, før du begynner å trille ned mot Sciacca. Denne byen er helt siden fønikernes tid kjent for kurbadsvirksomhet. Den har også en livlig havn og er full av butikker som selger keramikk laget av lokale kunstnere. Du tar inn på et hyggelig hotell inne i gamlebyen.

Dag 6. SCIACCA-RIBERA-ERACLEA MINOA-SICULIANA MARINA. 52km

Etter frokost triller du sydover langs kysten. Deretter oppover mot den lille byen Ribera som er kjent for appelsindyrking. Mulighet for pause på autentiske barer. Derfra triller du på veier nesten uten trafikk ut mot kysten igjen. Du ser ruinene etter den greske byen Eraclea Minoa med teateret som vender ut mot sjøen. Utsikten er storslagen. Etterpå bærer det ned mot en annen av øyas vakreste strende, der det antagelig blir tid til en dukkert. Om kvelden sykler du sydøstover mot den lille byen Montallegro. Deretter er det ikke langt igjen til Siculiana Marina, der det blir overnatting på et hotell ved stranden.

Dag 7. SICULIANA MARINA-SCALA DEI TURICHI-TEMPELDALEN-AGRIGENTO. 30km

Etter frokost fortsetter du å trille på små bakkete asfaltveier langs kysten . Du kjører forbi den flotte hvite fjellformasjonen Scala dei Turchi der det blir mulighet for et bad. Så triller du ned mot havnebyen Porto Empedocle. Der er det mulighet for pause på bar i den karakteristiske gamlebyen. Deretter sykler du opp mot Tempeldalen i Agrigento – Sicilias eldste og viktigste turistaksjon. Dette stedet var en del av Akragas, som ble grunnlagt i år 581 f.Kr av grekerne. Den greske poeten Pindaro kalte Agrigento: ” Den vakreste byen som er bebodd av mennesker”. De fem templene er tilegnet følgende guder : Juno, Concordia, Herkules, Jupiter og Kastor og Pollus. Her kan man ta en spasertur. Deretter sykler du opp til gamlebyen i Agrigento og tar inn på en hyggelig B&B i gamlebyen.

Dag 8. AVREISE

Tilbake til flyplassen i Catania med buss.