Beskrivelse

Late dager på to hjul..
Kombiner Bade- og Sykkelferie på Sicilia.
Opplev lokal movida, Sicilias flotteste strender og greske templer fra sykkelsetet. Glem masseturismen her.
Blir det i varmeste laget, er havet med flotte strender aldri langt unna.

LANGS KYSTEN MOT SYD. Individuell Sykkelferie fra Trapani til Agrigento.

DAG 1. ANKOMST TRAPANI

Du ankommer flyplassen i Palermo eller i Trapani.
Derfra tar du buss eller taxi til sentrum av Trapani, der det blir innkvartering på hotell i gamlebyen.
Det sies at Europa starter i Trapani..
Etter ankomst kan du se byen til fots. Det mangler ikke på tradisjonelle barer, restauranter og konditorier. Du opplever også mye historie. Trapani ble grunnlagt av elymerne mer enn 1000 år f.Kr.
Deretter ble byen dominert av Kartago, før romerne erobret den i 241 f.Kr etter en av punerkrigene. Så kom vandalene, araberne, normannerne, spanjolene..

DAG 2. TRAPANI-SALINE-MARSALA. 35 km. Stort sett flatt.

Etter frokost kan du ta deg en ekstra runde i den flotte gamlebyen før du triller sydover langs kysten.
Landskapet er preget av havsaltutvinning og du ser små fjell av havsalt langs veien. Snart er du fremme ved reservatet Stagnone ved kysten, hvor man har vunnet ut salt av høy kvalitet siden 1200-tallet, bl.a. ved hjelp av vindmøller. Her passer det kanskje med en pause foran øya Mozia.
Du sykler videre sydover langs kysten mot Marsala. Ved Sicilias vestligste punkt, Capo Boeo, passer det kanskje med en dukkert i havet.
Like ved kan du besøke Punerskipmuseet.
Du tar inn på et hotell i den hyggelige gamlebyen. Marsala er kjent for at Garibaldi startet samlingen av Italia herfra rundt 1860 og for produksjon av dessertvin.

DAG 3. MARSALA-MAZARA DEL VALLO. 30 km. Stort sett flatt.

Etter frokost triller du ut av Marsala og sykler langs kysten mot syd forbi mange dessertvinproduksjonsanlegg. Dersom du vil, kan du besøke et av disse og få en omvisning og smake på vinene.
Deretter fortsetter du videre i samme retning. Strendene er flotte og kanskje vil det passe med en dukkert?
Så fortsetter veien litt lenger vekk fra kysten mellom drueranker. En og annen traktor kjører forbi. Etter å ha passert enda en flott strand, er du fremme i Mazara del Vallo. Dette er en av de viktigste havnebyene på Sicilia og byen har vært og er preget av intens kontakt med Nord-Afrika. Tunisinere og sicilianere har levd i samme byen i tusenvis av år. Du kan ta en tur rundt i den labyrintiske arabiske gamlebyen og kanskje besøke Satiro museet, der du vil se restene av en gresk dansende figur.
Det blir innkvartering på et hotell mellom kysten og gamlebyen.

DAG 4. MAZARA DEL VALLO-CAVE DI CUSA-CAMOPOBELLO DI MAZARA-SELINUNTE. 35 km. Stort sett flatt.

Du forlater Mazara del Vallo og fortsetter å sykle mot syd. Landkapet er vilt og forblåst, men strendene innbyr kanskje til en morgendukkert før du begir deg litt vekk fra sjøen.
Du triller gjennom et landskap med drueranker så langt øye kan se.
Ved steinbruddet Cave di Cusa kan du ta en pause. Herfra skar grekerne ut bygningsdelene til templene i Selinunte for over ca. 2500 år. Rundt omkring vokser markblomster og sauer gresser fredelig.
Deretter kan du ta en stopp på en bar i Campobello di Mazara.
Videre på svingete smale asfaltveier gjennom olivenlunder ned til kysten ved Selinunte, der det blir overnatting på et hotell ved stranden.

DAG 4. SELINUNTE–MARINELLA–SCIACCA. 35 km. 290 hm

Om morgenen kan du gå til fots til templene i Selinunte. I det 5. og 6. århundre f. Kr. hadde denne byen over 100.000 innbyggere og var blant de rikeste og mektigste greske byene i verden.
Deretter blir det mulighet for et bad på en av Sicilias vakreste kilometer lange strender. Dersom du foretrekker skygge, er det mulighet for det i furuskogen ved stranden.
Når du er mett av bading, triller du videre i samme retning gjennom et naturreservat til du kommer på veien mot Menfi.
Dette er et av øyas viktigste områder når det gjelder druedyrking og vinproduksjon og veien slynger seg mellom drueranker. Landskapet blir litt mere bakkete, men ikke så mye at det blir slitsomt.
Snart ser du Rocca Ficuzza i det fjerne. Under denne klippen ligger Sciacca. Byen er kjent for kurbadsvirksomhet siden fønikernes tid. Sciacca har en livlig havn og er preget av butikker som selger keramikk laget av lokale kunstnere.
Du tar inn på et hotell i gamlebyen.

DAG 6. SCIACCA-RIBERA-SICULIANA MARINA. 46 km. 440 hm

Etter frokost fortsetter du å sykle mot syd langs kysten. Du trilelr oppover mot Ribera. Denne lille byen er kjent for appelsindyrking. Du har her gode muligheter for en pause på bar på piazzaen med mye lokalt folkeliv. Du er her sannsynligvis eneste turist.
Derifra triller du på landeveier som er nesten uten trafikk. Dersom du vil ha et bad straks, kan du trille ut til Eraclea Minoa, en annen av de flotteste strendene på øya. På klippen over stranden finner du ruinene av den greske byen med samme navn, hvor du også har en god utsikt over store deler av kysten i området.
Etterpå triller du gjennom Montallegro til Siculiana Marina, der det blir innkvartering på et hotell ved stranden.

DAG 7. SICULIANA MARINA-SCALA DEI TURICHI-TEMPELDALEN-AGRIGENTO. 30 km. 470 hm

Du starter syklingen etter frokost og etter en del trilling i småkupert landskap er du fremme ved den flotte hvite fjellformasjonen Scala dei Turchi.
Her kan du ta deg en dukkert.
Deretter langs kysten mot havnebyen Porto Empedocle, hvor er mulighet for pause på bar i den karakteristiske gamlebyen.
Så kan du ta fatt på Sicilias viktigste og eldste tursitattraksjon: Tempeldalen i Agrigento, som ble grunnlagt i år 581 av grekerne.
Den greske poeten Pindaro kalte Agrigento: “Den vakreste byen som er bebodd av mennesker”. De fem templene er tilegnet følgende guder: Juno, Concordia, Herkules, Jupiter og Kastor og Pollus.
Deretter sykler du opp til Agrigento, leverer tilbake syklene og tar inn på et hyggelig overnattingssted i gamlebyen.
Turen er over for denne gangen!

DAG 8. AVREISE>

Med tog, buss eller taxi tilbake til flyplassen i Catania eller i Palermo.