Beskrivelse

Vintur i indre Sicilia går utenom allfarvei. Den går gjennom områder der man sjelden ser en turist. Landskapet er arkaisk og storslagent. Menneskene du møter er stolte og nyskjerrige. Dette er vinturen for deg som vil kombinere vin og Corleone og litt mafiahistorie. Det vil heller ikke mangle på mange gode møter med lokale vinprodusenter og muligheter til å drikke mye god vin!
Vintur i indre Sicilia starter i Piazza Armerina med Keiservillaen og Cerasuolo vin fra Caltagirone. Så en svipp innom Tempeldalen i Agrigento før du begir deg innover øya. Her besøker vi diverse bønder og vinprodusenter som hovedsakelig lager en fantastisk Nero d’Avola vin. Turen slutter i Monreale og Palermo der vi kan gå på operaforestilling i Massimoteatret.

VINTUR I INDRE SICILIA.

DAG 1. ANKOMST

Du ankommer flyplassen i Catania eller i Palermo og kjøres med minibuss mot Piazza Armerina til et hyggelig bondegårdshotell. Det blir en pause i programmet før felles middag om kvelden.

DAG 2. PIAZZA ARMERINA-VILLA DEL CASALE–VINGÅRDEN NANFRO-CALTAGIRONE-PIAZZA ARMERINA.

Etter frokost kjører vi få km. ned til Keiservillaen. (Villa del Casale). Dette er et jaktslott fra ca. år 300 e.Kr. Gulvmosaikkene regnes som blant de flotteste fra Romertiden. De dekker mer enn 3500 kvadratmeter. Stedet er UNESCO beskyttet. Deretter kjører vi sydøstover mot byen Caltagirone. Det blir lunsj på en vingård og vi smaker bl.a. på vinen Cerasuolo di Vittoria, som kun lages i dette syøstligste hjørnet av øya.
Deretter kjører vi de få km. opp til sentrum av Caltagirone. Navnet på byen kommer av det arabiske Cal’at Ghiran (Vasenes slott) . Man har funnet forhistoriske keramikkrester der, og byens keramikere var berømt over hele verden. Den dag i dag regnes keramikken fra Caltagirone for å være blant den flotteste på øya. Vi ser blant annet den flotte keramikkdekkete trappen og tar en pause på bar.
Om kvelden drar vi tilbake til bondegårdshotellet. Det blir en pause i programmet før felles middag.

DAG 3. PIAZZA ARMERINA-VINGÅRD VED RIESI–TEMPELDALEN–SUTERA–MUSSOMELI.

Etter frokost kjører vi vestover på landeveier mot en stor vingård ved Riesi. Det blir omvisning blant druerankene og mulighet for å plukke druer. Deretter tar vi en titt på produksjonen. Så blir det lunsj med stedets viner, blant annet Nero d’Avola vinen som lages av autentiske sicilianske drueplanter.
Deretter busses vi videre vestover mot Tempeldalen i Agrigento. Dette er Sicilias eldste og viktigste turistaksjon. Stedet var en del av Akragas, som ble grunnlagt i år 581 f.Kr av grekerne. Den greske poeten Pindaro kalte Agrigento: ” Den vakreste byen som er bebodd av mennesker”. De fem templene er tilegnet følgende guder : Juno, Concordia, Herkules, Jupiter og Kastor og Pollus. Her tar vi en spasertur.
Om ettermiddagen kjører vi nordover igjen. I Sutera stopper vi for kaffe på bar før vi kjører videre mot bondegårdshotellet ved Mussomeli, der vi skal være i to netter. Det blir en pause i programmet før felles middag om kvelden.

DAG 4. SLOTTET I MUSSOMELI–VINGÅRDEN VED VALLELUNGA–OLIVENOLJEBØNDER I CHIBBO’.

Om morgenen kjører vi rett nordover noen km. til vi kommer til slottet i Mussomeli. Det blir en guidet omvisning her. Dette slottet er fra 1400-tallet og herfra har dere utsikt over store deler av øya. Deretter kjører vi videre nordover og etter en snau halvtime er vi fremme ved vingården ved Vallelunga. Dette er en av de største og viktigste vingårdene i indre Sicilia og samme familien har laget vin her i åtte generasjoner i mer enn 200 år. Vi spiser lunsj på en liten gård sammen med noen bønder som lager olivenolje. De lager mat av det de selv produserer på gården. Etterpå blir det omvisning blant oliventrærne og i grønnsaksbedene. Om ettermiddagen drar vi tilbake til bondegårdshotellet, der det blir en pause i programmet før felles middag.

DAG 5. MAFIAMUSEET I CORLEONE-VINGÅRDEN PRINCIPE DI CORLEONE–FICUZZA.

Etter frokost forlater vi Mappa og begir oss vestover mot Corleone. Vi kjører på smale veier i storslagent landskap. I Corleone tar vi en pause på bar. Deretter ser vi mafiamuseet. Så begir vi oss litt utenfor byen mot vingården Principe di Corleone (www.principedicorleone.it). Dette er en av de viktigste vingårdene i dette området. Omvisning blant drueplanter og i produksjonsanlegget før lunsj med grundig vinsmaking.
På ettermiddagen går turen videre mot Naturreservatet Ficuzza. Det blir innkvartering på bondegårdshotell. Så blir det en pause i programmet før felles middag senere på kvelden.

DAG 6. VINGÅRDEN VED SAN GIUSEPPE JATO–MONREALE-PALERMO.

Etter frokost kjører vi vestover forbi Piana d’Albanese. Denne byen er befolket blant annet med innvandrere fra Albania som kom for flere hundre år siden. Befolkningen er ennå tospråklig og alle veiskilt er da også på albansk og italiensk. Vi kommer frem til vingården ved San Giuseppe Jato. Her dyrkes det vindruer på eiendommer som er konfiskert av mafiaen. Det blir en grundig omvisning på markene og i produksjonslokalet før lunsj med vinslottets viner på et bondegårdshotell like ved.

Så går det videre nordover mot den lille byen Monreale. Den normanniske kongen Guglielmo II bygget her på 1170-tallet en katedral i arabisk-normannisk stil som vi skal se på.

Om ettermiddagen triller bussen videre ned til Palermo der det blir innkvartering på hotell. Palermo ble grunnlagt av fønikerne for ca. 3000 år siden. De kalte den Panormos som betyr havn. Palermo blomstret under den romerske dominansen. Under arabernes herredømme konkurrerte den med Cordoba i Andalucia og Kairo om å være den vakreste byen i verden. Kvelden er til egen disposisjon før felles middag på restaurant. Hvis det er sesong, kan det ordnes med billetter til en operaforestilling på Teatro Massimo

DAG 7. PALERMO

Vi får en guidet omvisning til fots i Palermo. Vi ser blant annet Cappella Palatina, Museo Archeologico Regionale og markedet Ballarò. Lunsj tar vi på ten tradisjonell trattoria. Ettermiddagen er til engen dispososjon. Hvis det er sesong, kan det ordnes med billetter til en operaforestilling på Teatro Massimo. Det blir felles avslutningsmiddag om kvelden.

DAG 8. AVREISE

Vi blir hentet av en minibuss og kjørt tilbake til flyplassen.