Beskrivelse

Sykkel- og fottur på sydøstspissen av Sicilia er en tur som passer for alle! Landskap, klima, landsbyer, mat og vin i dette området er perfekt for en kombinasjon av sykkel- og fottur. Du starter sykkelturen i vakre Unesco beskyttete Ragusa. Deretter triller du videre gjennom pittoreske små byer langs stranden mot sydøstspissen av Sicilia. Ved Noto tar du dagsturer til fots i naturreservatene Vendicari, Cava Grande di Cassibile og Noto Antica. Turen avsluttes i Siracusa.

SYKKEL- OG FOTTUR PÅ SYDØSTSPISSEN AV SICILIA. Tre dagers sykkeltur, to dagers fottur og en dag i Siracusa

DAG 1. ANKOMST

Du ankommer flyplassen i Catania og kjøres med minibuss til Ragusa Ibla. der det blir innkvartering på hotell . Ragusa er UNESCO beskyttet for flott barokkarkitektur. Deretter blir det velkomstmiddag med god vin og overnatting.

DAG 2. SYKKELTUR. RAGUSA IBLA–MODICA–SCICLI–DONNALUCATA-SCICLI. 48 km

Du begynner å sykle i bunnen av dalen langs Irminioelven. Deretter går det langs en panoramisk åsside mot byen Modica. Denne byen er ikke bare kjent for flotte barokke kirker, men også for sjokoladeproduksjon. Da spanjolene kom til byen for noen hundre år siden, tok de med seg denne tradisjonen som de hadde lært av aztekerne i Mexico. Vi besøker en sjokoladefabrikk der det blir prøvesmaking. Så ser vi San Giorgio kirken, som er en av de flotteste barokke kirkene på Sicilia. Deretter tar vi en stopp på en hyggelig bar. Så triller vi ned dalen forbi byen Scicli og om ikke lenge ser du Middelhavet.
Det blir piknik på den vakre stranden i Donnalucata. Når vi er mette av bading og vin, sykler vi tilbake til Scicli der vi innkvarteres på hotell i gamlebyen.
Det blir en pause i programmet før felles middag på lokal trattoria. Scicli er også UNESCO beskyttet.

DAG 3. SYKKELTUR. SCICLI–POZZALLO-MARZA–PORTO PALO DI CAPO PASSERO. 50 km

Etter frokost tar vi syklene fatt på vakre veier omgitt av steinmurer og johannesbrødtrær. Vi kommer til slutt ned til havnebyen Pozzallo. Ved Cabreratårnet er det mulighet for pause på en hyggelig bar. Det er også gode gode bademuligheter her. Deretter sykler vi langs med kysten sydover mot Marza. Her blir det piknik på stranden. Så triller vi mot byen Pachino, som er kjent for produksjon av kirsebærtomater. Her er det mulighet for å ta seg en kaffe på en hyggelig bar. Landskapet blir stadig mer forblåst og karrig. Du fortsetter til det som regnes for Europas sydligste by, Porto Palo di Capo Passero. Her blir det middag og overnatting på hotell.

DAG 4. SYKKELTUR. PORTO PALO DI CAPO PASSERO– MARZAMEMI–BUFALEFI–VENDICARI–NOTO. 45 km

Etter frokost triller du nordover langs kysten mot den lille vakre byen Marzamemi. Her har man drevet tunfiskfangst siden araberne var her på 800-tallet e.Kr. Det blir pause på hyggelig bar her. Deretter har vi flotte bademuligheter ved San Lorenzo. Så sykler vi inn i landet, landskapet blir mer bakkete og i Bufalefi besøker vi en vingård. Her blir det lunsj med vinsmaking sammen med eierne av stedet. Om kvelden tar man bakkene fatt opp mot Noto. Det blir innkvartering på B&B. Noto ble totalt ødelagt under jordskjelvet i 1693. Etterpå ble denne byen bygget opp igjen ved hjelp av noen av Italias dyktigste arkitekter. Noto er UNESCO beskyttet. Det blir pause i programmet før felles middag på hyggelig trattoria.

DAG 5. FOTTUR. NOTO-CAVA GRANDE DI CASSIBILE-NOTO ANTICA-NOTO. 10-15 km fottur.

Etter frokost blir vi fraktet i 15 min. til naturreservatet Cava Grande di Cassibile. Området strekker seg over 2700 hektar, der elven Cassibile i løpet av tusenvis av år har gravd ut dype daler. I bunnen av dalen har elven formet mange små naurlige irrgrønne basseng som er flotte å bade i. Et av Sicilias urfolk, siculene, slo seg ned her og vi finner rester etter dem i mange av bergsidenes grotter. Turen går ned bergsiden langs bunnen av dalen mellom et hav av markblomster og ville urter. Vi går noen km langs elven. Etterpå blir det karakteristisk og kraftig siciliansk lunsj på bondegård.
Om ettermidagen ser vi Noto Antica til fots. Denne byen ble grunnlagt av grekerne hundrevis av år før Kr. Jordskjelvet i 1693 ødela byen og den ble etterhvert rekonstruert noen km lenger syd. Vi går til fots der vi på vakre stier kommer frem til rester av templer, gymnas, teatre, kirker etc. Alt er omgitt av viltvoksende asparges og orkidèer.
Om kvelden er vi tilbake til Noto med noen timers pause i programmet, (som kan f.eks tilbringes på en av byens utmerkete kafèer) før felles middag på lokal restaurant.

DAG 6. FOTTUR. NOTO–ELORO-VENDICARI–SAN LORENZO–SIRACUSA. Ca. 10-15 km fottur.

Etter frokost på hotellet i Noto blir vi kjørt 5 min ned til Eloro der vi starter den 15 km. lange turen gjennom naturreservatet Vendicari. Vi går langs kysten , forbi rester av bysantinsk kirker, katakomber og konstruksjoner som ble brukt til tunfiskslakt overgrodd av lokal flora. Mer enn 200 forskjellige fugler, bl.a. flamingoer oppholder seg i dennet området. Piknik med bademuligheter på en av Sicilias flotteste strender. Vi går helt frem til den idylliske fiskebyen Marzamemi.
Der setter vi oss inn i minibussen og blir fraktet i ca. 10 min. til en lokal vingård. Eieren som er åttende generasjon i denne familien lar oss smake på vinene sine og som han også er veldig stolt av.
Om kvelden går turen videre til Siracusa, der vi er fremme etter ca. en 30 min. busstur. Vi tar inn på hotell på øya Ortigia som ligger midt i gamlebyen. Noen timers pause i programmet før felles middag på lokal restaurant.

DAG 7. TIL FOTS. SIRACUSA (ORTIGIA OG DEN ARKEOLOGISKE PARKEN)

Siracusa ble grunnlagt av grekere fra Korint på 700-tallet f.Kr. En stund var Siracusa mektigst og flottest av alle byer i Middelhavsområdet. Her bodde Arkimedes, Aischylos, Pindar, Sofron etc. På 500-tallet f. Kr. kontrollerte Siracusa hele Sicilia og ennå finner vi rester av greske templer og teatre. Siracusa er UNESCO besyttet.
Etter frokost tar vi en tur til fots for å se noen av de historiske restene på øya Ortigia. Etter lunsj ser vi Den Arkeologiske parken med det greske teateret og Dionisios øre.
I mai og juni spilles det greske tragedier i uteteatret.

DAG 8. AVREISE

Vi blir hentet av en minibuss og kjørt tilbake til flyplassen