Beskrivelse

Sicilia mot syd er en flott tur der du starter med fottur i de vakre Madonifjellene. Deretter sykler du sydover gjennom indre Sicilia mot Middelhavet. Dette er ferien langt fra allfarvei. Du vil tvilsomt møte andre turister. Dette betyr ikke at det ikke er noe å oppleve her, tvertimot. Det er vel her du vil oppleve det autentiske Sicilia og få fine møter med lokal befolkning. Siste dagen kommer vi frem til Middelhavet der vi har mulighet til å få et velfortjent bad. Denne turen vil du ikke glemme!

SICILIA MOT SYD. Til fots og på sykkel fra Madonifjellene til sydkysten av Sicilia. Tre dagers fottur og tre dagers sykkeltur.

DAG 1. ANKOMST.

Du ankommer flyplassen i Catania eller i Palermo og kjøres med minibuss opp til en karakteristisk overnattingssted i Madonifjellene. Der blir det innkvartering, velkomstmiddag og overnatting.

DAG 2. FOTTUR. PIANO POMO-RIFUGIO CRISPI-PIZZO CARBONARA. 15 km. 500 hm

Etter en solid frokost går vi mot Piano Pomo, der vi ser klynger av kjempekristtorn. De eldste er over 300 år gamle, over 14 meter høye og 4 meter brede. Vi kommer så frem til turisthytta Rifugio Crispi, der det blir lunsj. På tilbakeveien går vi opp på det som er nasjonalparkens høyeste fjell, Pizzo Cabonara på 1979 m.o.h. I bunnen av bakken ser vi Piano Battaglia. Dette er en stor slette som ligger 1600 m.o.h. Herifra starter Vest-Sicilias eneste skitrekk. Så går vi tilbake til fjellhytta for middag med god vin fra området.

DAG 3. FOTTUR. MONTE MUFARA-MONTE QUACELLA-CONTRADA CANNA-PIANO BATTAGLIA. 14 km. 500 hm

Etter frokost går turen sydvestover mot Monte Mufara (1865 m.o.h.) og Monte Quacella ( 1869 m.o.h.). Landskapet er storslagent. Utsikten på toppen er upåklagelig. Stien går gjennom skog av blant annet bøk, lønn og kristtorn. På bakken vokser orkidèer, ville tulipaner, narsisser, peoner og fioler. I Piano Battaglia stikker vi innom en gjeter som lar oss smake på ferske saueoster. Nedover går det forbi Contrada Canna og Contrada Faguaria. Om kvelden er vi tilbake på fjellhytta. Det blir felles middag med god siciliansk vin.

DAG 4. FOTTUR. COZZO PIOMBINO-MONTE DEI CERVI-COZZO MORTO–PIZZO COLLA. 13 km. 300 hm

Turen går idag vestover mot Cozzo Piombino ( 1620) og Monte dei Cervi.(1794). Monte dei Cervi er dekket av skog på toppen. Rundt omkring rusler villhester og en og annen geit. Villepler voksre på trærne. Vi spiser lunsj i skyggen av et bøketre på nesten 2000 meters høyde. Turen tilbake går rundt karakteristiske Cozzo Morto og Pizzo Colla. Tilbake på fjellhytte blir det en pause i programmet før felles middag med god lokal vin.

DAG 5. SYKKELTUR. MADONIFJELLENE–PETRALIA SOTTANA-PETRALIA SOPRANA-ALIMENA-RESUTTANO. 50 km.

Etter frokost stter vi oss på syklene og triller nedover i storslagent landskap mot fjellandsbyen Petralia Sottana. Den ligger nede i Imeradalen under noen av de høyeste fjellene i nasjonalparken. Vi ser Chiesa Madre og sykler gjennom gamlebyen. Det blir også mulighet for å stoppe på en hyggelig bar. Deretter går turen oppover mot Petralia Soprana. Denne byen ligger på 1147 meter over havet og har vært strategisk gjennom hele Sicilias historie. Vi tar en lunsj på karakteristisk trattoria før vi sykler videre sydover forbi Alimena og Imeraelven som deler Sicilia i to. Til slutt går det oppover mot et bondegårdshotell der det blir middag og overnatting.

DAG 6. MONACO DI MEZZO–CUTI–SANTA CATERINA–BONDEN GENTILE–CALTANISSETTA. 45 km.

Turen går sydvestover. Etter å ha syklet en liten stund i storslagent landskap med utsikt til Etna, tar vi en pause på en liten bondegård der vi smaker brød fra stenovn og hjemmelaget vin. Kyllingene løper under bordet. Deretter nedover på vakre veier mot Santa Caterina der vi stopper på Bar Costanzo foran kirken. Så i flotte bakker gjennom en eukalyptusskog ned til Salitoelva. I oppoverbakkene mot Caltanissetta tar vi en pause på en bondegård der vi får hjemmelaget lunsj i gårdsrommet. Videre oppover mot Caltanissetta der vi tar inn på B&B i gamlebyen. Felles middag på trattoria om kvelden.

DAG 7. CALTANISSETTA-DELIA-VINGÅRDEN PRINCIPI DI BUTERA-MIDDELHAVET. 65 km

Etter frokost tar vi en tur gjennom byens karakteristiske middelalderske markedsgate. Så setter oss på syklene og triller sydover på en vei som slynger seg gjennom drueranker mot den lille byen Delia. Der kjøper vi kaker og tar en pause. Turen går videre forbi Riesi mot et av øyas viktigeste vinslott, Cantina Feudo Principe di Butera. Der får vi lunsj mens vi prøvesmaker på forkjellige viner. Så sykler vi ned mot Middelhavet. Der får vi en velfortjent dukkert før vi om kvelden tar avslutningsmiddag på en hyggelig B&B ved stranden.

DAG 8. AVREISE

Vi blir hentet av en minibuss og kjørt tilbake til flyplassen.