Beskrivelse

Syd-Sicilia er en tur som passer for deg som gjerne vil sykle i nærheten av kysten og ha etapper som er lange nok til at det kjennes, men ikke for lange. Du har bademuligheter i havet de fleste dagene. Vinden har du som regel i ryggen og solen i fjeset. Du sykler fra Erice i nordvest langs sydkysten til du runder Sicilias sydligste punkt ved Capo Passero. Tre av dagene vil du sykle litt lenger inn på øya i arkaisk landskap og hvor du vil ha veiene helt for deg selv. Det mangler ikke på god mat og vin og hyggelige små landsbyer langs ruta. Denne turen kan du ta fra mars til juni og fra september til november. Med fly er det mest praktisk med ankomst til Palermo og avreise fra Catania.

SYD-SICILIA. Middels krevende sykkeltur fra Erice til Siracusa.

DAG 1. ANKOMST

Du ankommer flyplassen i Palermo og kjører med rutebuss eller taxi til Trapani-Erice. Du tar inn på et lite hotell. Erice er en eldgammel landsby på toppen av Ericefjellet og var elymenes by, et av de opprinnelige folkeslagene på Sicilia. På klare dager har du fra denne byen utsikt fra Nord-Afrika til Etna. Det blir utlevering av sykler med utstyr, kart og beskrivelse av ruta.

DAG 2. ERICE–MARSALA–MAZARA DEL VALLO. 70 km

Du triller lett i flotte svinger nedover Ericefjellet. Snart er du fremme ved det vakre reservatet Stagnone ved kysten. Her har man vunnet ut salt av høy kvalitet siden 1200-tallet. Du sykler videre sydover langs kysten mot byen Marsala. Denne byen er kjent for dessertvinproduksjon og for at Garibaldi startet samlingen av Italia herfra. Gamlebyen er usedvalig flott og velholdt. Du fortsetter sydover forbi vinprodusenter, drueranker og flotte strender til du er inne i byen Mazara del Vallo. Det blir innkvartering på hyggelig hotell i gamlebyen. Mazara del Vallo er en av Italias viktigste havnebyer og har alltid vært preget av intens kontakt med Nord-Afrika.

DAG 3. MAZARA DEL VALLO-SELINUNTE–MARINELLA–SCIACCA. 72 km

Etter frokost sykler du sydover langs kysten, deretter fortsetter du inn på landsbygda gjennom drueranker. Landskapet er ikke lenger fullstendig flatt, men begynner å røre på seg. Etter en stund er du fremme ved templene i Selinunte. I det 5. og 6. århundre f. Kr. hadde denne byen over 100000 innbyggere og var blant de rikeste og mektigste i verden. Den var den vestligste av de greske byene på Sicilia. Du kan se templene til fots. Deretter blir det et bademuligheter på en av Sicilias vakreste strender. På ettermiddagen tar du veien mot Menfi, og ikke lenge etter er du fremme i Sciacca. Her blir det innkvartering på hyggelig B&B i gamlebyen. Denne byen er full av butikker som selger keramikk laget av lokale kunstnere.

DAG 4. SCIACCA-RIBERA-ERACLEA MINOA MED STRAND-MONTALLEGRO-SICULIANA MARINA. 57 km

Etter frokost fortsetter du den gamle veien sydover. Du tar så av til venstre og kommer til Ribera, byen som produserer det mange mener er øyas beste appelsiner. Mulighet for pause på en hyggelig bar før du kan sette nedover bakkene på veier nesten uten trafikk mot Eraclea Minoa. Denne greske byen ble grunnlagt i det 6. århundre f.Kr. og ligger flott til på klippen over havet. Her kan du parkere syklene og ta en spasertur for å se rester av et teater, hus og gater. Like under klippen ligger en av Sicilias beste strender. Her bør du ta noen timers pause. Som regel har du stranden nesten helt for deg selv. Bak stranden er det en pinjeskog der du kan gå i skyggen hvis solen skulle bli i sterkeste laget. Etter at du er fornøyd med badingen, sykler du videre langs kysten gjennom byen Montallegro og mot Siculiana Marina, der det blir innkvartering på en hyggelig B&B få meter fra nok en fin strand.

DAG 5. SICULIANA MARINA-SCALA DEI TURCHI-TEMPELDALEN-AGRIGENTO-NARO-SAN NICOLA. 59 km

Du triller forbi den hvite fjellformasjonen Scala dei Turchi, der det blir mulighet for et bad. Så sykler du ned mot havnebyen Porto Empedocle. Der er det mulighet for pause på en hyggelig bar i den karakteristiske gamlebyen. Deretter sykler du opp mot Tempeldalen i Agrigento. Det er Sicilias eldste og viktigste turistaksjon. Her kan man ta en spasertur langs templene. Mulighet for avstikker opp til Agrigento. Du passerer Favara og sykler videre på smale landeveier, der du ikke møter annet en saueflokker og en og annen traktor. I Naro kan du ta en fortjent pause. Herfra har du også fin utsikt. Karakteristisk, men temmelig forlatt gamleby. Dette er Sicilia langt fra allfarvei. Utenlandske turister vekker stor oppsikt når de sykler forbi. Det bli middag og overnatting på et hyggelig bondegårdshotell.

DAG 6. SAN NICOLA-CAMPOBELLO DI LICATA-RAVANUSA-MAZZARINO-SAN CONO-CALTAGIRONE. 82 km

Etter en solid frokost, sykler du på smale veier mellom oliventrær og drueplanter. Landskapet er lettsyklet forbi Campobello di Licata og Ravanusa. Så går det mot den lille flotte byen Mazzarino. Den har mange fine barokke kirker og barer og ikke minst et flott slott, med en slags kanonform. ‘U canoni’ Det passer sikkert med en lunsj her. Så triller du ut av byen, nedover mot San Cono. Dette stedet er kjent for kaktusfikenproduksjon. På ettermiddagen går turen videre på smale landeveier mot Caltagirone. Navnet på byen kommer av det arabiske Cal’at Ghiran (Vasenes slott). Man har funnet forhistoriske keramikkrester der og byens keramikere var berømt over hele verden. Den dag i dag regnes keramikken fra Caltagirone for å være blant den flotteste på øya. Innkvartering på hyggelig B&B i gamlebyen like ved en keramikkdekket 142 trinns trapp.

Dag 7. CALTAGIRONE-GRAMMICHELE-VIZZINI-MONTEROSSO ALMO-GIARRATANA-RAGUSA. 70 km

Om morgenen sykler du østover. Du kommer først til Grammichele, som er den eneste byen på Sicilia med sekskantform. Her passer det sikkert med en pause på bar på den flotte plassen. Du er nå inne i sydøst delen av øya som ble rammet av et kraftig jordskjelv i 1693 og deretter gjenoppbygget i barokkstil. Du triller videre. Landskapet er storslagent og preget av barokke landsbyer, tørrstensmurer, johannesbrødtrær og gressende kyr. Lite eller ingen biltrafikk. Gjennom Vizzini og etter en stund er du fremme i Monterosso Almo, der du kan ta lunsj på plassen foran San Giovannikirken. Videre går det nedover i flotte svinger forbi Giarratana, byen som produserer Sicilias beste løker! Deretter langs elven til Ragusa ibla, der det blir overnatting på hyggelig og sentralt beliggende hotell.

Dag 8. RAGUSA-MODICA-SCICLI-POZZALLO-PORTOPALO DI CAPO PASSERO. 77 km

Du begynner å sykle i bunnen av dalen langs Irminio elven, deretter langs en åsside mot byen Modica. Denne byen er ikke bare kjent for barokke kirker, men også for sjokoladeproduksjon. Da spanjolene kom til byen for noen hundre år siden, tok de med seg denne tradisjonen som de hadde lært av aztekerne i Mexico. Mulighet for besøk i en sjokoladefabrikk med smaking. Turen fortsetter nede i dalen forbi byen Scicli.Dere kommer til slutt ned til havnebyen Pozzallo. Gode bademuligheter. Deretter sykler dere langsmed kysten sydover mot Marza. Etterpå oppover mot byen Pachino som er kjent for produksjon av kirsebærtomater. Barmuligheter. Landskapet blir stadig mer forblåst og karrig, du fortsetter til det som regnes for Europas sydligste by, Porto Palo di Capo Passero. Overnatting på hotell ved kysten.

Dag 9.PORTOPALO DI CAPO PASSERO-MARZAMEMI-AVOLA-SIRACUSA. 65 km

Etter frokost triller du nordover langs kysten mot den lille vakre byen Marzamemi. Her har man drevet tunfiskfangst siden araberne var her på 800 tallet e.Kr. Anbefales en pause her. Bademuligheter. Så forbi Avola mot Fontane Bianche, der det igjen er mulighet for dukkert i havet. På ettermiddagen kommer dere frem til Siracusa.
Byen ble grunnlagt av grekere fra Korint på 700 tallet f.Kr. En stund var den mektigst og flottest av alle byer i Middelhavsområdet. Her bodde Arkimedes, Aischylos, Pindar, Sofron etc. På 500-tallet f. Kr. kontrollerte Siracusa hele Sicilia og ennå finner vi rester av greske templer og teatre.
Denne byen var, ifølge Cicero, den vakreste i verden. Dere sykler inn på Ortigiaøya og tar inn på sentralt beliggende hotell.

Dag 10.AVREISE.