Beskrivelse

En sykkeltur i indre Sicilia byr på overaskelser. Landskapet er arkaisk og autentisk. Du sykler gjennom områder der folk du møter er nyskjerrige og vennlige. Lite eller ingen biltrafikk. Kun en eller annen bil eller traktor der sjåføren synger ut varene han vil selge. I det indre og nordre Sicilia har du veien for deg selv, og det er utvilsomt her du vil få de lengste og beste sykkelturene. Siste dagen i Caltagirone er en opplevelse. Dette er sykkelturen du drømte om!

INDRE SICILIA. Middels krevende sykkeltur fra Mussomeli til Caltagirone

DAG 1. ANKOMST

Dere ankommer til flyplassen i Catania eller Palermo og kjøres med minibuss til Mussomeli. Det blir innkvartering og velkomstmiddag på bondegårdshotell.

DAG 2. MUSSOMELI–SLOTTET I MUSSOMELI–SUTERA–MAPPA. 49 km

Vi sykler av gårde til Manfredonicoslottet fra 1300-tallet. Der har vi en guidet omvisning. Så triller vi gjennom gamlebyen i Mussomeli. Hos en lokal bonde blir det lunsj laget av råvarer de selv dyrker. Etterpå går det oppover på smale og svingete veier mot fjellbyen Sutera. Vi ser Chiesa Madre i den eldste arabiske bydelen. Utsikten er upåklagelig her. Etterpå spaserer vi rundt i de trange middelaldergatene. Så sykler vi tilbake til bondegårdshotellet for felles middag.

DAG 3. MUSSOMELI–POLIZZELLO–VILLALBA–CHIBBO’–TUDIA–RESUTTANO. 45 km

Etter frokost i Mappa sykler vi nordover. Vi passerer Polizzellofjellet som var tilholdsted for sikanerne, en urbefolkning på øya. Deretter fortsetter vi videre mot landsbyen Villalba. Byen er kjent for tomatdyrking. Lenger inn på øya kommer du ikke. Her kan du møte folk som fremdeles ferdes på esel og som synger ut varene de selger, det kan være nyfangete snegler eller ferske urter. Vi sykler videre, og i Chibbò’ blir det lunsj hos en bonde som har spesialisert seg på å lage olivenolje. Deretter triller vi forbi Tudia oppover mot turens høyeste punkt. Det går så nedover igjen til bondegårdshotellet ved Resuttano der det blir middag og overnatting.

DAG 4. RESUTTANO–CUTI–SANTA CATERINA–CALTANISSETTA. 45 km

Om morgenen går turen sydvestover. Vi sykler en stund i storslagent landskap med utsikt til Etna. Så tar vi en pause på en liten bondegård der vi smaker brød fra stenovn og hjemmelaget vin. Kyllingene løper under bordet. Deretter triller vi nedover på vakre veier mot Santa Caterina. Vi stopper på Bar Costanzo foran kirken. Så sykler vi nedover flotte bakker gjennom en eukalyptusskog ned til Salitoelva. I oppoverbakkene mot Caltanissetta tar vi en pause på en bondegård, der vi får hjemmelaget lunsj i gårdsrommet. Deretter fortsetter vi oppover mot Caltanissetta. Vi tar inn på B&B i gamlebyen. Det blir felles middag på trattoria om kvelden.

DAG 5. CALTANISSETTA–PIETRAPERZIA – PIAZZA ARMERINA. 50 km

Vi starter med en kort omvisning i Caltanissetta, blant annet katedralen og matmarkedet ”A’strata a Foglia” som har røtter fra middelalderen. Deretter setter vi oss på syklene og triller østover på smale svingete veier over Salsoelven. Så opp til den lille landsbyen Pietraperzia. Det blir en pause på bar med forfriskninger, og tur opp i gamlebyen. Så går det videre østover. Landskapet er ikke lenger like kupert. Vi kommer inn i skogene og tar en lunsj sammen med en bonde i Friddani. Gården har vært i familiens eie i 500 år. Deretter sykler vi videre på vakre veier oppover mot Piazza Armerina. Det blir innkvartering og middag på bondegårdshotell.

DAG 6. PIAZZA ARMERINA–KEISERVILLAEN–AIDONE–VENUSSTATUEN–CALTAGIRONE. 50 km

Etter frokost sykler vi innom Keiservillaen. (Villa del Casale). Dette er et jaktslott fra omtrent 300 år e.Kr. Gulvmosaikkene her regnes blant de flotteste i hele verden fra Romertiden. Stedet er UNESCO beskyttet. Deretter sykler vi oppom Piazza Armerina der vi tar en titt på domkirken. Så triller vi østover gjennom skoger mot Aidone. Her blir det lunsj. Vi ser også på Venusstatuen i det lille arkeologiske museet før vi triller sydover forbi Mirabella Imbaccari mot Caltagirone. Det blir innkvartering og middag på bondegårdshotell.

DAG 7. CALTAGIRONE–LUNSJ PÅ VINGÅRD-KORKSKOGEN. 50 km

Etter frokost sykler vi inn til Caltagirone. Navnet på byen kommer av det arabiske Cal’at Ghiran (Vasenes slott) . Man har funnet forhistoriske keramikkrester der, og byens keramikere var berømt over hele verden. Den dag i dag regnes keramikken fra Caltagirone for å være blant den flotteste på øya. Vi ser blant annet den flotte keramikkdekkete trappen. Så går det gjennom frodig landskap og korkskog frem til en gammel vingård der det blir lunsj. Etterpå sykler vi tilbake til samme bondegårdshotell der det blir avslutningsmiddag.

DAG 8. AVREISE

Vi blir hentet av en minibuss og kjørt tilbake til flyplassen.