Beskrivelse

“Gjennom indre Sicilia mot det tyrreniske hav” er en sykkeltur med store kontraster. På få dager vil du oppleve den Unescobeskyttete Keiservillaen i Piazza Armerina, storslagent landskap i indre Sicilia, Madonifjellene og nordsiden av øya ved det tyrreniske havet. Du sykler gjennom områder der folk du møter er nyskjerrige og vennlige. Landskapet er arkaisk og autentisk. Det vil være lite eller ingen trafikk, kun en eller annen bil eller traktor der sjåføren synger ut varene han vil selge. I det indre og nordre Sicilia har du veien for deg selv, og det er utvilsomt her du vil få de lengste og beste sykkelturene. Siste dags etappe mot det tyrreniske hav gir deg belønning for strevet etter at du har passert de kuperte Madonifjellene. Denne sykkelturen er middels krevende og kan tas fra februar til juni og fra september til november. Liker du å sykle og er du i vanlig form, kan denne turen være noe for deg!

GJENNOM INDRE SICILIA MOT DET TYRRENISKE HAV

DAG 1. ANKOMST

Dere lander på flyplassen i Catania. Derfra tar dere buss eller taxi til Piazza Armerina. Byen ble grunnlagt av normannerkongen Wilhelm II i 1163. Flott historisk sentrum med domkirken på toppen av kollen. Her blir det innkvartering på B&B i gamlebyen. Det blir utdeling av sykler med utstyr.

DAG 2. PIAZZA ARMERINA-KEISERVILLAEN-PIAZZA ARMERINA-AIDONE-PIAZZA ARMERINA 44 km.

Etter frokost sykler du mot Keiservillaen (Villa del Casale). Det er et romersk jaktslott fra 3. og 4 århundre e.Kr. Mosaikkene på gulvene er blant de flotteste som finnes fra romertiden og dekker mer enn 3500 m2. Så triller dere videre inn i skogene mot Aidone. Barmuligheter på autentisk Piazza. Her kan dere også ta en titt innom det flotte lille arkeologiske museet og se Venusstatuen fra Morgantina. Den ble laget ca. 400 år f.Kr. Deretter sykler dere videre tilbake gjennom skogene mot Piazza Armerina, der det igjen blir overnatting på B&B.

DAG 3. PIAZZA ARMERINA-FRIDDANI-PIETRAPERZIA-CAPODARSO-CALTANISSETTA. 54 km

Etter frokost forlater du Piazza Armerina og sykler vestover på flotte smale veier gjennom eukalyptus- og pinjeskog. Etter en stund er du fremme i den lille byen Pietraperzia. På piazzaen er det mye autentisk lokalt folkeliv og gode barmuligheter. Så sykler du ut på landet igjen og etter en stund kommer du til det scenografiske juvet med broen som går over Salsoelven. Oppover bakkene mot Caltanissetta har du flott utsyn utover landskapet. Det samme utsynet som grekerne, som bodde her for 2500 år siden, også hadde. I Caltanissetta tar du en pause på Piazzaen. Denne byen har 60000 innbyggere og er kjent for svovelproduksjon. Byens navn kommer av Kalat-Nissa (Kvinnenes slott), etter araberne som var der på 900-tallet. Caltanissetta ligger midt i det som kalles Italias kornkammer. Det dyrkes durumhvete så langt øyet kan se. Om ettermiddagen blir det innkvartering på B&B ved Piazza Garibaldi.

DAG 4. CALTANISSETTA-SANTA CATERINA-RESUTTANO-ALIMENA-BOMPIETRO-CIMPAMPINI. 63 km

Om morgenen kan du proviantere på det lokale grønnsaksmarkedet (A strata a’Foglia) i Caltanissetta. Deretter sykler du ut av byen nordover mellom drueranker og mandel- og olivenlunder. Det er bondegårder, markblomster og durumhveteåkre så langt øyet rekker. Lenger inn på Sicilia kommer du ikke. Enda lenger opp ligger Resuttano. Her kan du møte folk som fremdeles ferdes på esel og som synger ut varene de selger, det kan være nyfangete snegler eller ferske urter. Om ettermiddagen videre nedover mot Imeraelven og oppover igjen mot Alimena. Flott liten landsby med gode barmuligheter. Over kollen ser du de mektige Madonifjellene som er opptil 2000 moh. Det blir innkvartering og middag på et hyggelig bondegårdshotell i Cimpapini.

DAG 5. CIMPAPINI-GANGI-PETRALIA SOPRANA-CIMPAPINI 40 km

Etter en solid frokost går turen østover på smale landeveier. Det går gjennom små landsbyer, olivenlunder og durumhveteåkre. Etter en stund er du fremme ved Gangi. Denne regnes for å være en av Italias vakreste fjellandsbyer, og her har det også bodd folk i flere tusen år. Dere sykler til toppen av gamlebyen og triller ned på trange gater forbi flotte kirker og palass. Gode muligheter for en stopp på bar her. Deretter går ferden videre mot Petralia Soprana. Dette er den høyest beliggende byen på Sicilia, gamlebyen er ca. 1200 m.o.h. Byen har i flere tusen år vært en av de mest strategiske på øya og har også bl.a vært kjent for stor produksjon av durumhvete. Om kvelden tar dere tilbake til Cimpapini, der det igjen blir overnatting med middag.

DAG 6. CIMPAPINI-GERACI SICULA-CASTELBUONO-CEFALU’. 63 km

Etter frokost forlater du bondegårdshotellet og sykler videre på svingete asfaltvei mot den vakre fjellbyen Geraci Sicula som ligger mellom de høye Madonifjellene. Herfra har du en flott utsikt over mesteparten av Sicilia. Deretter begynner trillingen gjennom bøke- og eikeskoger nedover mot det tyrreniske havet. Du passerer fjellandsbyen Castelbuono, som også kalles for ”Madonifjellenes dronning”. Stedet er kjent for mannaproduksjon. Det anbefales en stopp på Piazzaen for å spise mannais og mannakaker. Du triller nedover på svingete veier mot byen Cefalù, som ligger ved havet på nordsiden av Sicilia. Byen har vært bebodd i mer enn 3000 år. Den normanniske kong Roger, som sannsynligvis var etterkommer av Gange Rolf, fikk bygget domkirken foran byplassen i 1131. Det er fint å sitte og ta seg en kaffe foran denne. Ved bystranden har du flotte bademuligheter! Du har deretter mulighet for å forlenge turen noen dager i Cefalù eller Palermo.

.