Beskrivelse

Når det endelig blir mulig å reise igjen, trenger du kanskje en lang ferie i varmere strøk. Du kan da vurdere denne 18-dagers Sykkelferien rundt Sicilia, Middelhavets største og kanskje mest interessante øy. På denne turen får du med deg de fleste av øyas viktigste attraksjoner. Kontrastene er mange, fra det storslagne landskapet i indre Sicilia til pulserende byer grunnlagt for tusenvis av år siden, fra Europas største aktive vulkan til strender langt fra masseturismen. Etter denne lange turen kommer du sannsynligvis fornyet tilbake! Sykkelturen går hovedsakelig på asfalterte offentlige veier som du har nesten helt for deg selv, langt fra masseturismen. På noen strekk må du derimot nødvendigvis være forberedt på å dele veien med en litt lokal trafikk. I motsetning til i resten av Italia, er trafikken på Sicilia ofte langsommere og sicilianske bilister er som regel mer hensynsfulle og blide og synes det er spennende med utenlandske syklister på tur. Dersom du underveis trenger en pause fra syklingen, kan du på de fleste strekningene ta syklene på tog. Det er mulig å ta deler av turen og ekstra dager kan legges inn.

PROGRAM

Dag 1. ANKOMST CALTANISSETTA

Fra flyplassen i Catania tar dere buss eller tog direkte til Caltanissetta. Her blir det innkvartering, utdeling av sykler med utstyr og velkomstmiddag.

Dag 2. CALTANISSETTA-PIETRAPERZIA-VILLA DEL CASALE-PIAZZA ARMERINA. 55 km.

Om morgenen triller du østover på gamle svingete asfalterte veier nesten uten trafikk. Landskapet er preget av durumhvetedyrking og du ser også en og annen gjeter med saueflokken sin. Du sykler over Salsoelven og oppover i slake bakker mot Pietraperzia. Denne gamle byen ligger på kollen under slottsruinene. Her passer det sikkert med en pause på bar på piazzaen. Etterpå fortsetter dere østover og tidlig på ettermiddagen er dere fremme ved en av Sicilias viktigste turistattraksjoner: Keiservillaen ved Piazza Armerina (Villa del Casale). Det er et romersk jaktslott fra 3. og 4 århundre e.Kr. Mosaikkene på gulvene er blant de flotteste som finnes fra romertiden og dekker mer enn 3500 m2. Her trenger dere noen timer. Så sykler dere inn til Piazza Armerina. Byen ble grunnlagt av normannerkongen Wilhelm II i 1163. Her blir det innkvartering i gamlebyen på BB like ved den enorme domkirken.

Dag 3. PIAZZA ARMERINA-AIDONE-MORGANTINA-MIRABELLA IMBACCARI-CALTAGIRONE. 50 km

Etter frokost forlater du Piazza Armerina og sykler østover inn i skogene mot Aidone. Her kan dere ta en titt innom det arkeologiske museet og se Venusstatuen fra Morgantina. Deretter kan dere ta en pause på piazzaen. Så triller dere ned mot Morgantina. Denne byen ble grunnlagt av morgeterne ca. år 1000 f.Kr. Man kan blant annet beundre et stort agora og et gresk teater. Turen går videre langs smale landeveier preget av mandel- og oliventredyrking. Utsikten til venstre mot Etna er fenomenal. Dere triller inn i den lille landsbyen Mirabella Imbaccari, der dere tar en velfortjent pause. På ettermiddagen går turen videre nordover gjennom fruktbare områder til dere starter klatringen opp mot Caltagirone. Det er blitt laget keramikk her siden forhistorisk tid og byens keramikere er ennå berømt over hele verden. Innkvartering på sentralt beliggende BB ikke langt fra øyas flotteste keramikkdekkete trapp.

Dag 4. CALTAGIRONE-GRAMMICHELE-VIZZINI-MONTEROSSO ALMO-GIARRATANA-RAGUSA. 69 km

Om morgenen triller du ned flotte bakker. Du kommer først til Grammichele, en av de få byene på Sicilia med sekskantform. Her passer det sikkert med en pause på bar på den flotte plassen. Du er nå inne i sydøst delen av øya som ble rammet av et kraftig jordskjelv i 1693 og deretter gjenoppbygget i barokkstil. Du triller videre. Landskapet er storslagent og preget av barokke landsbyer, tørrstensmurer, johannesbrødtrær og gressende kyr. Lite eller ingen biltrafikk. Gjennom Vizzini og etter en stund er du fremme i Monterosso Almo, der du kan ta lunsj på plassen foran San Giovannikirken. Videre går det nedover i svinger forbi Giarratana, byen som produserer Sicilias beste løk. Deretter langs elven til Ragusa ibla, der det blir overnatting på hyggelig og sentralt beliggende hotell.

Dag 5. RAGUSA IBLA–MODICA–SCICLI–POZZALLO-SANTA MARIA DEL FOCALLO-PORTOPALO DI CAPO PASSERO. 75 km

Du begynner å sykle i bunnen av dalen langs Irminio elven, deretter langs en åsside mot byen Modica. Denne byen er ikke bare kjent for flotte barokke kirker, men også for sjokoladeproduksjon. Da spanjolene kom til byen for noen hundre år siden, tok de med seg denne tradisjonen som de hadde lært av aztekerne i Mexico. Mulighet for besøk i en sjokoladefabrikk med smaking. Anbefales også et besøk i San Giorgio kirken, som er en av de flotteste barokke kirkene på Sicilia. Barmuligheter. Turen fortsetter nede i dalen forbi byen Scicli. Så ned til Middelhavet for bading på den flotte stranden ved Santa Maria del Focallo. Etterpå sykler dere mot byen Pachino som er kjent for produksjon av kirsebærtomater. Landskapet blir stadig mer forblåst og karrig, du fortsetter til det som regnes for Europas sydligste by, Porto Palo di Capo Passero. Overnatting ved gågaten her.

Dag 6. PORTO PALO DI CAPO PASSERO-MARZAMEMI-NOTO-SIRACUSA. 72 km

Etter frokost sykler du nordover langs kysten med fine strender. Du triller inn i den lille byen Marzamemi. Her har man drevet tunfiskfangst siden araberne var her på 800 tallet e.Kr. Så sykler dere inn i landet, landskapet blir mer kupert mot Noto. Denne monumentale lille byen var ikke annet enn en enorm byggeplass etter jordskjelvet i 1693 og noen av den tidens mest berømte byplanleggere og arkitekter fikk utfolde seg der. Om ettermiddagen sykler du nordøstover mot byen Avola, en annen by med sekskantform. Hele området er kjent for mandelproduksjon. Deretter går turen videre nordover langs kysten. Ved Fontane Bianche er det mulighet for dukkert i havet. Tidlig på ettermiddagen kommer dere frem til Siracusa. Denne byen var, ifølge Cicero, den vakreste i verden. Den konkurrerte med Aten når det gjaldt innflytelse, makt og prestisje. Dere sykler inn på Ortigiaøya og tar inn på hotell like ved det Joniske havet. (Siracusa kan være verdt en ekstra dag, bl.a . for å se Ortigiaøya og den arkeologiske parken).

Dag 7. SIRACUSA-SORTINO-CARLENTINI-LENTINI. 56 km

Om morgenen sykler du vestover ut av byen. Snart er du inne på små veier som du har omtrent for deg selv. Du sykler i nærheten av elven Anapo som går gjennom Pantalica. 1300 år før Kr. flyttet innbyggerne langs kysten innover i landet og bosatte seg her. Man ser omtrent 5000 graver etter dem i fjellet. Du har du god utsikt over dette området fra piazzaen i gamlebyen i Sortino. Deretter sykler du nordover på smale svingete veier. Du kommer frem til Carlentini, der du ser mye lokalt folkeliv på piazzaen. Deretter på svingete panoramisk vei ned til Lentini, der det blir innkvartering på et hyggelig overnattingssted ved piazzaen i den barokke gamlebyen.

Dag 8. LENTINI-PIANA DI CATANIA-PATERNO. 50 km

Denne dagen sykler du over den største sletten på Sicilia, Piana di Catania. Her finner du ingen barokke byer, men veier som går gjennom endeløse sitrusplantasjer, arbeidere i varebiler, en og annen bar langs veien. Dette er ikke stedet du finner andre turister. Du sykler i retning av Etna som reiser deg i det fjerne. Som regel kommer det røyk ut av noen kratere. Etterhvert nærmer du deg vulkanen og langs foten av den ser du landsbyer ligge på rekke. Du kommer frem til Paternò. Gamlebyen er bygget i lavasten og på toppen av den finner du det flotte slottet i normannisk stil bygget av kong Roger som var av vikingslekt. Det blir innkvartering på et hyggelig sted like ved dette.(Paternò er et praktisk utgangspunkt for en ekstra dag i Catania).

Dag 9. PATERNO-RANDAZZO-LINGUAGLOSSA. 70 km

Etter frokost sykler dere nedover bakkene mot Simetoelven. Vulkanens bakker frister ikke umiddelbart, du sykler heller langs elven nordover. Den smale asfaltveien slynger seg mellom små gårder bygget av lavasten, kaktusfiken, oliven- og mandeltrær. Etterhvert som du nærmer deg byen Bronte, blir det mer pistasjtrær. Pistasjer er hovednæringsvei her. Sicilia er det eneste stedet i Italia der det dyrkes pistasj, og de fra Bronte sies å være de beste. De kalles ”Det grønne gull”. Mulighet for lunsj på lokal trattoria. Om ettermiddagen går turen langs elven gjennom dalen nordover. Du er nå på nordvestsiden av Etna. Det går oppover og landskapet blir storslagent. I Randazzo kan du ta et besøk på en av byens gode barer. Denne byen er fra middelalderen og er den som er nærmest Etnas kratere, men den har aldri blitt ødelagt av utbrudd. Videre østover blir landskapet preget av drueplantasjer til vin. I Linguaglossa tar du inn på et hyggelig overnattingssted i sentrum. (Vil man oppover Etna, tar man en ekstra dag i Linguaglossa. Byen er også et greit utgangspunkt for en dag i Taormina).

Dag 10. LINGUAGLOSSA-CASTIGLIONE DI SICILIA-FRANCAVILLA DI SICILIA-NOVARA DI SICILIA-OLIVERI. 68 km

Denne dagen forlater du Etna og begir deg i retning nord, over Peloritanerfjellene og ned mot det Tyrreniske havet.
Etter få kilometer på smale veier, får du en flott utsikt over Castiglione di Sicilia, en by på toppen av en liten kolle i Alcantaradalen. Denne regnes for en av Italias vakreste landsbyer. Du sykler så over elven Alcantara, som består av kaldt vann fra Etna. Etter Francavilla di Sicilia, begynner klatringen oppover. Veien er gammel og laget for trekkdyr. Derfor er den aldri bratt, men svært svingete. Du sykler gjennom skog bestående av eik-, bøk-,kanstanje- og furutrær. Etter at du er ferdig med oppstigningen, får du en flott utsikt over det Tyrreniske havet mot de Eoliske øyene. Du triller nedover og er snart fremme i Novara di Sicilia, en by med røtter som er tusenvis av år gamle og som også regnes som en av Italias vakreste landsbyer. Her passer det sikkert med en stopp på piazzaen i gamlebyen. vel nede ved havet triller du inn i Oliveri, der det blir innkvartering. Like ved finner du den flotte stranden Laghetti di Marinello.

Dag 11. OLIVERI-TINDARI-PATTI-CAPO CALAVA-GIOIOSA MAREA-CAPO D’ORLANDO-ACQUEDOLCI. 65 km

Etter frokost sykler dere langs med havet mot Tindari. Dette var en gresk by og man kan ennå se rester av bymur og teater. Under kirken på samme sted har man en fantastisk utsikt over havet, der dere kunne bade dagen før, innrammet av sanddyner. Du triller videre langs kysten, ved Capo Calava går veien i svinger mellom bratt fjell og hav. Bademulighetene er mange. I Capo d’Orlando passer det kanskje med en lunsj på bar ved stranden. Videre vestover langs kysten. Til venstre ser du landsbyen San Marco d’Alunzio på toppen av fjellet. Etterhvert er du fremme i Acquedolci og tar inn på et hyggelig bondegårdshotell der det blir middag og overnatting.

Dag 12. ACQUEDOLCI-SANTO STEFANO DI CAMASTRA-CASTEL DI TUSA-CEFALU. 60km

Etter frokost på bondegården sykler du ned til havet igjen. Du triller hele tiden vestover langs kysten med muligheter for å ta utstikkere til fine strender. Snart er du fremme i Santo Stefano di Camastra, som er kjent for keramikkproduksjon og som har egen keramikkstil. Langs veien du sykler på som går gjennom byen vil du se mange keramikkverksted. Videre mot Castel di Tusa, kjent for kunshotellet og for stranden med store runde stener. Kanskje det passer med en lunsj og enda et bad her? Videre vestover ligger veien som en hylle mellom fjellet og havet helt til du kommer til Cefalu. Her tar du inn på et hotell mellom byen og stranden. Cefalu ligger ved havet, ved foten av et bratt lite fjell. Byen ble grunnlagt 400 år f. Kr og den norskættede kong Roger fikk bygget kattedralen ved piazzaen i arabisknormannisk stil.

Dag 13. CEFALU-LASCARI-CAMPOFELICE DI ROCCELLA-SCIARA-CACCAMO. 60km

Etter frokost sykler du litt inn i landet, på smale idylliske veier mot Lascari, en liten middelalderlandsby med lokalt folkeliv, som i motsetning til Cefalu er fullstendig uten turister. Videre gjennom Campofelice di Roccella, der det kanskje blir tid til en pause på bar før du igjen er ute på veien langs havet. Ikke lenge etter forlater du havet for en stund og sykler på en smal vei sydover oppover Monte San Calogero. Du kommer gjennom Sciara og videre oppover gjennom oliven- og mandeltrelunder. En og annen traktor kjører forbi. Du runder fjellet og er snart fremme i Caccamo. Det blir innkvartering på et hyggelig overnattingssted i gamlebyen. Her har du mulighet for å se slottet som dominerer byen fra middelalderen i normannisk stil.

Dag 14. CACCAMO-VENTIMIGLIA DI SICILIA-BAUCINA-BOLOGNETTA-BELMONTE MEZZAGRO-MONREALE 70km

Etter frokost sykler du bakkene ned til Rosamarinasjøen som brukes som drikkevann til store deler av nordre Sicilia. Du kjører over digen, videre langs sjøen og videre innover øya. På veier nesten uten trafikk i kupert terreng kommer du forbi Ventimiglia di Sicilia og Baucina. I begge disse landsbyene finner du lokalt folkeliv og hyggelige barer. Syklende turister er ikke daglig kost her, så man blir garantert lagt merke til. Deretter triller du ned langs bakker forbi det arabiske badet i Cefala Diana, det eldste på Sicilia. Så oppover mot Belmonte Mezzagro, der det antagelig passer med en øl på piazzaen. Videre på en vei som følger et gammelt jernbanespor inn i en dal der du har fin utsikt mot Monreale i det fjerne. Katedralen her er en av Italias flotteste og et av de beste eksempler på normannisk arkitektur i verden. Det blir innkvartering like ved denne. (Monreale er et praktisk utgangspunkt for en ekstra dag i Palermo).

Dag 15. MONREALE-PARTINICO-BALESTRATE-ALCAMO MARINA-CASTELLAMARE DEL GOLFO 50km

Fra Monreale går det oppover fjellet og etterhvert nedover mot den store sletten ved Castellamare del Golfo. Her kommer du først til de hyggelige småbyene Borghetto og Partinico med lokalt folkeliv og gode barer. Etterhvert går veien langs kysten og du får mange muligheter for en dukkert. Du kommer frem til Castellamare del Golfo om ettermiddagen. Denne er regnet som en av de fineste kystbyene i Italia. Det blir innkvartering ved piazzaen.

DAG 16. CASTELLAMARE DEL GOLFO-SEGESTA-BUSETO PALAZZOLO-ERICE. 55 km

Du sykler ut av byen sydover og har snart veien for deg selv. Etter en stund er du fremme i Segesta. Dette var først elymernes by. Så ble den gresk koloni før den ble overatt av romerne. Her ser du et av de best bevarte templene i dorisk stil på øya og et flott teater. Stedet er også kjent fra filmen “Kaos” av brødrene Taviani. Deretter tar du sykkelen fatt og etter en del kilometer på smale svingete veier kommer du frem til tettstedet Buseto Palazzolo, der det sikkert passer med lunsj. Du fortsetter vestover og ser Ericefjellet i det fjerne. Dette var også elymenernes by, men ble etterhvert med kjent for Afroditetemplet, der det sies at det ble praktisert ‘hellig’ prostitusjon. Etter en panoramisk klatring, er dere oppe i denne byen som nå har middelalderpreg. Det blir innkvartering på et hyggelig hotell ikke langt fra byporten.(Erice er et praktisk utgangspunkt for dagstur til Makari og San Vito Lo Capo).

DAG 17. ERICE–MARSALA–MAZARA DEL VALLO. 70 km

Du triller lett i flotte svinger nedover Ericefjellet. Snart er du fremme ved det vakre reservatet Stagnone ved kysten. Her har man vunnet ut salt av høy kvalitet siden 1200-tallet. Du sykler videre sydover langs kysten mot byen Marsala. Denne byen er kjent for dessertvinproduksjon og for at Garibaldi startet samlingen av Italia herfra. Gamlebyen er usedvalig flott og velholdt. Du fortsetter sydover forbi vinprodusenter, drueranker og flotte strender til du er inne i byen Mazara del Vallo. Det blir innkvartering på hyggelig hotell i gamlebyen. Mazara del Vallo er en av Italias viktigste havnebyer og har alltid vært preget av intens kontakt med Nord-Afrika.

DAG 18. MAZARA DEL VALLO-SELINUNTE–MARINELLA–SCIACCA. 72 km

Etter frokost sykler du sydover langs kysten, deretter fortsetter du inn på landsbygda mellom drueranker. Landskapet er ikke lenger fullstendig flatt, men begynner å røre på seg. Etter en stund er du fremme ved templene i Selinunte. I det 5. og 6. århundre f. Kr. hadde denne byen over 100000 innbyggere og var blant de rikeste og mektigste i verden. Den var den vestligste av de greske byene på Sicilia. Du kan se templene til fots. Deretter blir det et bademuligheter på en av Sicilias vakreste strender. På ettermiddagen tar du veien mot Menfi, og ikke lenge etter er du fremme i Sciacca. Her blir det innkvartering på hyggelig BB i gamlebyen. Denne byen er full av butikker som selger keramikk laget av lokale kunstnere.

DAG 19. SCIACCA-RIBERA-ERACLEA MINOA MED STRAND-MONTALLEGRO-SICULIANA MARINA-AGRIGENTO. 70 km

Etter frokost fortsetter du den gamle veien sydover. Du tar så av til venstre og kommer til Ribera, byen som produserer det mange mener er øyas beste appelsiner. Mulighet for pause på en hyggelig bar, før du kan sette nedover bakkene på veier nesten uten trafikk mot Siculiana Marina, for en av øyas beste strender. Du triller forbi den hvite fjellformasjonen Scala dei Turchi. Så sykler du ned mot havnebyen Porto Empedocle. Der er det mulighet for lunsj på en hyggelig bar i karakteristiske Via Roma. Deretter sykler du opp mot Tempeldalen i Agrigento. Det er Sicilias eldste og viktigste turistaksjon fra del 5. århundre f. Kr. Her anbefales det en spasertur langs templene. Deretter sykler du opp til Agrigento og avleverer syklene. Det blir overnatting på et hyggelig sted i gamlebyen.

DAG 20. AVREISE

Med buss eller tog tilbake til flyplassen i Catania eller Palermo.