Beskrivelse

Sicilia på skrått er turen både for deg som har syklet på Sicilia før og for deg som kommer for første gang.
På denne sykkelturen vil du få et flott tverrsnitt av øya! Du starter i Palermo. Hvis du har tid og lyst, tar du gjerne noen dager i denne fascinerende byen før du starter sykkelturen. Deretter går turen langs kysten langs det Tyrreniske hav før du svinger inn på øya og har veiene for deg selv. Du sykler gjennom vakre og nesten uberørte landskap som er svært varierte. Folk du møter langs veien er vennlige og nyskjerrige. Disse områdene er blant de mest autentiske på Sicilia og det er som om tiden har stått stille her. Etter fem dagers variert tur kommer du frem til Siracusa. Mulighet også for ekstra dager her.

SICILIA PÅ SKRÅTT. SYKKELTUR FRA PALERMO TIL SIRACUSA.

DAG 1. ANKOMST

Du ankommer flyplassen i Palermo. Deretter blir det innkvartering på et sentralt og hyggelig hotell. Denne byen ble grunnlagt av fønikerne for mer enn 3000 år siden, og er en av de mest interessante byene i hele Italia. Dere får utdelt sykler med utstyr. Det er ikke noe problem å finne gode steder der man kan spise middag.

DAG 2. PALERMO-BAGHERIA-TERMINI IMERESE-CACCAMO-ROCCAPALUMBA. 75 km

Om morgenen starter du sykkelturen ut fra Palermo langs havet. Etter en stund er du i Bagheria. Stedet er kjent for barokke villaer, malerisamlingen til Guttuso og gode barer. Videre langs kysten har du gode bademuligheter. Deretter går det oppover i lia. Du har flott utsikt utover det Tyrreniske havet. Du kommer frem til Caccamo. Her ser du et av de flotteste slottene på øya, fra 1100-tallet. Gode lunsjmuligheter! Videre innover øya, landskapet er storslagent og du har veien helt for deg selv. Om kvelden blir det middag og overnatting på hyggelig bondegårdshotell.

DAG 3. ROCCAPALUMBA-ALIA-VALLELUNGA-MARIANOPOLI-CALTANISSETTA. 75 km

Etter solid frokost tar dere syklene fatt og sykler sydover i et jordbrukslandskap mot Alia. Lenger inn på øya kommer du ikke. Her kan du møte folk som fremdeles ferdes på esel og som synger ut varene de selger, det kan være nyfangete snegler eller ferske urter. Videre mot Vallelunge som er kjent for vinproduksjon. Deretter går det oppover mot Marianopoli. Landsbyen har vært bebodd i flere tusen år. Mulighet for lunsj her. Så går turen stadig sydover gjennom landskap preget av durumhvete, oliven- og mandeltrær mot Caltanissetta. Byen ligger midt i et durumhveteområde, som også kalles for ‘Italias kornkammer’. Det blir innkvartering på hyggelig B&B på Piazza Garibaldi.

DAG 4. CALTANISSETTA–PIETRAPERZIA–SAN CONO–SAN MICHELE DI GANZARIA-CALTAGIRONE. 80 km

Du sykler østover i storslagent landskap på smale svingete veier over Salsoelven. Så går det opp til den lille landsbyen Pietraperzia. Her ser du mye lokalt folkeliv! Mulighet for stopp på hyggelig bar her og tur opp i gamlebyen. Så sykler du videre østover. Etter Barrafranca begynner du klatringen mot Mazzarino. Utsikten mot Braemidalen er storslagen. Du ser durumhveteåkre, olivenlunder, mandeltrær vekselvis med artisjokkåkre. En og annen liten Fiat putrer forbi. Etter at du har passert flere små landsbyer er du fremme i Caltagirone. Denne byen er kjent for keramikkproduksjon og man har drevet med dette her i flere tusen år. Du tar inn på en hyggelig B&B i gamlebyen. Det er gode muligheter for middag på en av byens mange trattoriaer.

DAG 5. CALTAGIRONE–GRAMMICHELE–VIZZINI–MONTEROSSO ALMO–GIARRATANA–PALAZZOLO ACREIDE. 75 km

Denne dagen starter med flotte nedoverbakker mot den lille, men monumentale landsbyen Grammichele. Etter mulighet for besøk på bar på den ovale plassen, går det videre i småkupert landskap mot Vizzini. Denne landsbyen ligger flott til på en åskam. Mulighet for pause også her, før du tar fatt på et mer kupert landskap mot Monterosso Almo. Landskapet blir etterhvert preget av kyr, tørrsteinsmurer og skråninger bygget med terrasser der et og annet dyr går og beiter. Du er nå inne i det som kalles De Ibleiske fjellene. Etter en god stigning mot Monterosso, venter velfortjent kaffe på bar på San Giovanniplassen. Du triller deretter gjennom Giarratana og så gjennom idyllisk og kupert landskap mot Plazzolo Acreide. Igjen innkvartering på hygglig B&B i gamlebyen. Det er gode muligheter for middag på en av byens mange trattoriaer.

DAG 6. PALAZZOLO ACREIDE–SOLARINO–SIRACUSA. 50 km

Om morgenen kan du ta en titt på det greske teatret like utenfor byen. Palazzolo Acreide er UNESCO beskyttet og har også en spesielt fin gamleby. Fra Palazzolo Acreide sykler du på smale flotte veier i et karrig og storslagent fjellandskap. Etter en stund er du fremme ved Solarino. Her kan du ta en pause før du fortsetter det siste stykket mot Siracusa. Denne byen er UNESCO beskyttet, og var også, ifølge Cicero, den vakreste i verden. Siracusa konkurrerte med Aten når det gjaldt innflytelse, makt og prestisje. Dere sykler inn på Ortigiaøya i gamlebyen og leverer syklene her. Det blir innkvartering på et hygglig hotell ved havet. Ortigia øya er en av de flotteste stedene på Sicilia, og dere vil ikke ha noe problem med å finne hyggelige spisesteder der dere kan få dere middag.

DAG 7. AVREISE

Du tar rutebuss tilbake til flyplassen i Catania.