Beskrivelse

Sykkelturen Øst-Sicilia. Individuell Sykkeltur fra Portopalo di Capo Passero til Etna. Dette er en ny tur med lange nok etapper til at du kjenner det og muligens den sykkelturen på Sicilia med flest kontraster. Du starter på Sicilias sydligste punkt, i Portopalo di Capo Passero. Deretter triller du nordover langs kysten og med flotte strender opp til Siracusa, som mange regner som den vakreste byen på øya. Så bærer det innover øya mot Caltagirone og Keiservillaen i Piazza Armerina. Du får litt storslagen innlandssykling før du til slutt ender opp ved Etna, Europas største aktive vulkan. Hvis du vil, kan du avslutte med et par netter ved havet i Taormina.

ØST-SICILA. Middels krevende sykkeltur fra Portopalo di Capo Passero til Etna

DAG 1. ANKOMST

Du ankommer flyplassen i Catania. Deretter med buss eller taxi sydover til Portopalo di Capo Passero, det innkvartering på et sentralt og hyggelig hotell. Dere får utdelt sykler med utstyr. Det er ikke noe problem å finne gode steder der man kan spise middag.

Dag 2.PORTOPALO DI CAPO PASSERO-MARZAMEMI-AVOLA-SIRACUSA. 65 km

Etter frokost triller du nordover langs kysten mot den lille vakre byen Marzamemi. Her har man drevet tunfiskfangst siden araberne var her på 800 tallet e.Kr. Anbefales en pause her. Bademuligheter. Så forbi Avola mot Fontane Bianche, der det igjen er mulighet for dukkert i havet. På ettermiddagen kommer dere frem til Siracusa.
Byen ble grunnlagt av grekere fra Korint på 700 tallet f.Kr. En stund var den mektigst og flottest av alle byer i Middelhavsområdet. Her bodde Arkimedes, Aischylos, Pindar, Sofron etc. Ennå finner vi rester av greske templer og teatre.
Du sykler inn på Ortigiaøya og tar inn på sentralt beliggende hotell ved havet.

Dag 3. SIRACUSA-SOLARINO-CASSARO-FERLA-BUCCHERI-MONTEROSSO ALMO-VIZZINI. 80 KM

Etter frokost sykler du ut av Siracusa. Stigningen er jevn og etter Solarino er det fullstendig slutt på trafikken og du har veien for deg selv. Utsikten over det Joniske havet er upåklagelig. Ved Ferla er du i området til urinnvånerne av Sicilia. Ikke langt herfra finner du Pantalica, en dal full av graver i grotter fra forhistorisk tid. I Ferla passer det sikkert med lunsj, før dere fortsetter mot Buccheri som er på 850 meter. Derfra slynger veien seg nedover mot Monterosso Almo med hyggelig piazza. Dagens siste etappe går nordover, først flotte nedoverbakker med hårnålsvinger, deretter litt flatt før det går opp mot Vizzini. Det blir overnatting og middag på et hyggelig bondegårdshotell like utenfor byen.

Dag 4. VIZZINI-GRAMMICHELE-CALTAGIRONE-MIRABELLA IMBACCARI-AIDONE-PIAZZA ARMERINA. 75 KM

Etter frokost sykler du ut av bondegårdshotellet på veier uten trafikk. Det dyrkes durumhvete så langt øyet kan se. I Grammichele, som har sekskantform, kan du ta dagens første pause på piazzaen. Deretter oppover mot Caltagirone. Denne byen er kjent for keramikkproduksjon. Det er blitt laget keramikk her siden forhistorisk tid og keramikerne fra byen er ennå berømte over hele verden. Anbefales pause ved øyas flotteste keramikkdekkete trapp. Dere triller så videre på små landeveier. Området er preget av kaktusfikenplantasjer og artisjokker. Etter en del tråkking forbi Mirabella Imbaccari kommer dere etterhvert opp til Aidone. Så sykler dere inn til Piazza Armerina. Byen ble grunnlagt av normannerkongen Wilhelm II i 1163. Her blir det innkvartering på B&B i gamlebyen. Gode muligheter for middag på trattoriaene i nærheten.

Dag 5. PIAZZA ARMERINA-KEISERVILLAEN-ENNA-LEONFORTE-AGIRA. 85 KM

Etter frokost kan dere ta en tur innom Keiservillaen (Villa del Casale). Det er et romersk jaktslott fra 3. og 4 århundre e.Kr. Mosaikkene på gulvene er blant de flotteste som finnes fra romertiden og dekker mer enn 3500 m2. Så sykler dere på smale svingete veier gjennom skoger før dere starter klatringen mot Enna. Denne byen ligger ca. 1000 m.o.h. og kalles ”Sicilias utsiktspunkt ”. Romerne kalte den for ca. 2000 år siden ”Urbs Inexpugnabilis” som betyr ” by som er uinntagbar”. Her kan det sikkert passe med en lunsj! Dere sykler deretter nedover de svingete bakkene fra Enna. Videre østover gjennom et landskap preget av oliven-, mandel- og johannesbrødtrær. Du triller gjennom tettstedet Nissoria og videre østover gjennom storslagent landskap mot Agira. Denne byen ble grunnlagt lenge før Troia krigen, noen mener at det har bodd folk her i 30 000 år.. Det blir innkvartering på toppen av gamlebyen, der dere har en flott utsikt mot Etna.

Dag 6. AGIRA-GAGLIANO CASTELFERRATO-TROINA-CESARO’-RANDAZZO. 80 KM

Etter frokost triller du ned gjennom Agira. Ferden går videre nordover og etterhvert oppover flotte bakker opp mot Gagliano Castelferrato. Det blir nok en fortjent pause på bar her. Videre i storslagent landskap mot Troina. Dette var en av de viktigste byene til normannerne og norskættede Conte Ruggero hadde festningen og residensen her på 1100-tallet. Du er nå nesten ved foten av Nebrodifjellene og sykler østover mot Cesarò. Videre i flotte nedoverbakker mot Etna. Etterhvert kommer du på nordsiden av vulkanen. I Randazzo kan du ta et besøk på en av byens gode barer. Denne byen er fra middelalderen og er den som er nærmest Etnas kratere, men den har aldri blitt ødelagt av utbrudd. På et hyggelig bondegårdshotell like utenfor byen blir det middag og overnatting.

Dag 7. RANDAZZO-CASTIGLIONE DI SICILIA-LINGUAGLOSSA-MILO-ZAFFERANA ETNEA. 47 KM

Du sykler på smale veier omgitt av tørrstensmurer i lava, drueplanter og oliventrær. Dette er et av de stedene på Sicilia som er mest berømt for olje- og vinproduksjon Du kommer frem til landsbyen Castiglione di Sicilia. Herfra har du en fenomenal utsikt. Flott historisk sentrum med bar- og restaurantmuligheter. Dere fortsetter å sykle sydover. Linguaglossa er kjent som utgangspunkt for ekskursjoner på nordsiden av vulkanen. Her har dere gode muligheter for lunsj. Veien går mellom drueeplanter, spesielt planten Nerello Mascalese som bl.a. brukes til å lage Etnas d.o.c. viner. Videre oppover mot 800-1000 m.o.h. kommer dere opp i hassenøtt-, kastagne- og eikeskog. Videre sydover langs vulkansiden i ca. 800 meters høyde til du kommer til Milo, fjellandsbyen som lever av vinproduksjon, trelast og turisme. Enda lenger syd er du fremme ved Zafferana Etnea. Her starter oppstigningen til toppen av Etna og dere tar inn på hyggelig og sentral B&B. Gode restaurantmuligheter i denne lille fjellandsbyen.

Dag 8. ZAFFERANA ETNEA–RIFUGIO SAPIENZA–ZAFFERANA ETNEA. 40 km

Etna er ca. 3350 meter høy. Den er Europea største og mest aktive vulkan. Dette er en flott og seig tur oppover vulkansiden på gode asfaltveier. (Er du ikke glad i så mange konsentrerte høydemeter på en gang, kan du la sykkelen stå og heller ta en taxi oppover vulkanen med ev. fottur på toppen). Du sykler først gjennom et skogbelte, deretter kommer du opp i lavaørkenen. Veien går oppover mellom vulkanske bergarter fra forskjellige utbrudd. Ved Rifugio Sapienza på ca. 2000 m.o.h. slutter asfaltert vei. Mulighet for å sykle videre oppover på lavagrusveier, men det har de færreste krefter til. Helt på toppen kommer man sjelden, da den ofte er stengt av på grunn av fare. Etterpå sykler du nedover tilbake mot Zafferana Etnea igjen, der det sikkert blir en velfortjent pause på bar. Overnatting på samme B&B som kvelden før.

Dag 9. AVREISE ELLER F.EKS. EKSTRA OVERNATTING I TAORMINA