Beskrivelse

I NORMANNERNES SPOR PÅ SICILIA.

Vikinger erobret deler av Nord-Frankrike for mer enn 1000 år siden. De ble katolikker og kalt normannere. Noen av disse menneskene dro i korstog. På vei til Jerusalem stoppet de blant annet på Sicilia, som den gang var dominert av muslimer. På oppdrag fra paven kristnet normannerne Sicilia og Roger ble konge i Palermo. Kong Roger lærte hadde mye av araberne. Den arabisk-normanniske stilen er et resultat av fruktbart samarbeid og gjensidig respekt mellom kristne og muslimer. Dette er aktuelt også idag.

Dag 1. ANKOMST FLYPLASSEN I CATANIA.

Dere blir møtt av den norske guiden på flyplassen. Deretter kjører vi direkte til Aci Castello, der det blir velkomstmiddag og overnatting.

Dag 2. CASALVECCHIO SICULO-CASTIGLIONE DI SICILIA-RANDAZZO.

Om morgenen går turen nordover langs det joniske hav til Casalvecchio Siculo. Vi ser den flotte S. Pietro e S. Paolo kirken i Casalvecchio Siculo, som er en av de best bevarte i arabsk-normannisk stil på Sicilia.

Deretter går turen opp den vakre Alcantaradalen mot Castiglione di Sicilia. Vi tar en liten spasertur i gamlebyen og kikker på slottet, som ble bygget av normannerne. Deretter felles lunsj.

På ettermiddagen går turen mot Randazzo. Dette er den eneste byen ved foten av Etna som aldri har vært ødelagt av vulkanutbrudd. Den er preget av normannerne, men også av grekere, romere og bysantinere. Vi tar en kort spasertur i gamlebyen og vi stikker vi innom et av øyas beste konditorier. Deretter blir det innkvartering på bondegårdshotell i nærheten.

Det blir pause i programmet før felles middag om kvelden.

Dag 3. ADRANO-AGIRA-TROINA.

Turen går videre sydover rundt Etna mot Adrano. Vi besøker et normannisk slott som ble reist av Conte Ruggero i 1170. Det er nå gjort om til et flott lite museum. Etterpå tar vi en stopp på en av øyas beste barer, som ligger ved siden av.

Deretter går turen vestover mot Agira. Landskapet er arkaisk og vi er utenfor allfarvei. Denne byen har ligget her i mange tusen år og har en spesiell pyramideform. Vi går opp til toppen av den til fots og ser restene av den arabisk-normanniske festiningen.

Turen nordover forbi Gagliano Castelferrato mot Troina. Dette var en av de viktigste byene til normannerne og Conte Ruggero hadde festiningen og residensen her på 1100-tallet. Deretter felles lunsj.

Om ettermiddagen går turen over Nebrodifjellene mot Castel di Tusa. Innkvartering på hotell ved kysten. Pause i programmet før felles middag om kvelden.

Dag 4. CASTEL DI TUSA–TUSA-CASTEL DI TUSA

Denne dagen er hviledag ved havet.

Castel di Tusa er en skjønn liten fiskelandsby. Fint å bade og rusle rundt. Byen er blitt premiert i 2015 for en av de beste strendene på Sicilia.

I løpet av dagen blir det et avbrekk med tur opp til Tusa som ligger få km. unna. Om kvelden er det felles middag.

Dag 5. CEFALU’- MONREALE

Turen går langs kysten av det tyrrheniske havet mot Cefalù. Byen ligger ved stranden og er flere tusen år gammel. Det sies at Kong Roger fikk bygget domkirken som takk for at han ble reddet av en storm og ble blåst i land i Cefalù. Den ble grunnlagt i 1131. Vi tar en stopp her og ser Domkirken på byplassen. Lunsj på egen hånd.

Deretter går turen opp til Monreale, der vi ser en av de flotteste kirkene i Italia. Den ble realisert av normannerkongen Vilhelm II og også her ser vi en blanding av bysantisk, arabisk og normannisk arkitektur. Den er dekket av gullmosaikk og regnes som et av de viktigste monumentene på Sicilia.

Om kvelden drar vi ned til Palermo, der det blir innkvartering på hotell. Det blir pause i programmet før felles middag.

Dag 6. PALERMO

Palermo ble grunnlagt av fønikerne for ca. 3000 år siden. De kalte den “Panormos” som betyr ’havn’. Under arabernes herredømme 800 år e.Kr. konkurrerte Palermo med Cordoba i Andalucia og Kairo om å være den vakreste byen i verden. Palermo er Unesco-beskyttet for flott arkitektur i arabisk-normannisk stil.

Vi går gjennom Ballarò markedet mot San Giovanni Eremiti kirken. Den er fra 1148. Deretter ser vi Palazzo dei Normanni med Cappella Palatina. Denne lille kirken er en blanding av arabisk, normannisk og bysantisk stil og er også fullstendig dekket av gullmosaikker. Felles lunsj.

Noen timer på ettermiddagen til egen disposisjon før felles middag.

Dag 7. PALERMO-OPERAFORESTILLING PÅ TEATRO MASSIMO

Om morgenen ser vi først Castello della Zisa, som var normannerkongenes sommerresidens. Deretter ser vi San Cataldo kirken og La Martorana kirken.

Etter lunsj blir det pause før ev. operaforestilling på Massimo teatret. Deretter blir det felles avslutningsmiddag.

Dag 8. AVREISE

Med taxi tilbake til flyplassen i Palermo.