Beskrivelse

PÅ SKRÅTT MOT SYD. Individuell sykkeltur fra Caltanissetta til Siracusa.

Denne Sykkelturen inneholder det meste. Du vil oppleve storslagne landskap, minimalt med trafikk og masseturisme, barokke byer, flotte strender, Michelin restauranter og øyas beste konditorier! Ankomstdagen blir det innkvartering og velkomstmiddag på landet ved Caltanissetta i indre Sicilia. De andre nettene overnatter du i monumentale små byer. Du kan sykle denne turen hele året, unntatt i juli og i august. Har du flere dager til rådighet, kan du ta pausedager i noen av byene underveis. Det er enklest å fly til og fra Catania.

Program

Dag 1. ANKOMST CALTANISSETTA

Fra flyplassen i Catania tar dere buss direkte til Caltanissetta. Her blir det innkvartering, utdeling av sykler med utstyr og velkomstmiddag.

Dag 2. CALTANISSETTA-PIETRAPERZIA-VILLA DEL CASALE-PIAZZA ARMERINA. 55 km

Om morgenen triller du østover på gamle svingete asfalterte veier nesten uten trafikk. Landskapet er preget av durumhvetedyrking og du ser også en og annen gjeter med saueflokken sin. Du sykler over Salsoelven og oppover i slake bakker mot Pietraperzia. Denne gamle byen ligger på kollen under slottsruinene. Her passer det sikkert med en pause på bar på piazzaen. Etterpå fortsetter dere østover, og tidlig på ettermiddagen er dere fremme ved Keiservillaen (Villa del Casale). Det er et romersk jaktslott fra 3. og 4 århundre e.Kr. Mosaikkene på gulvene er blant de flotteste som finnes fra romertiden og dekker mer enn 3500 m2. Så sykler dere inn til Piazza Armerina. Byen ble grunnlagt av normannerkongen Wilhelm II i 1163. Her blir det innkvartering i gamlebyen. Gode muligheter for middag på trattoriaene i nærheten.

Dag 3. PIAZZA ARMERINA-AIDONE-MORGANTINA-MIRABELLA IMBACCARI-CALTAGIRONE. 50 km

Etter frokost forlater du Piazza Armerina og sykler vestover inn i skogene mot Aidone. Her kan dere ta en titt innom det arkeologiske museet og se Venusstatuen fra Morgantina. Deretter kan dere ta en pause på piazzaen. Så triller dere ned mot Morgantina. Denne byen ble grunnlagt av morgeterne ca. år 1000 f.Kr. Man kan blant annet beundre et stort agora og et gresk teater. Turen går videre langs smale landeveier preget av mandel- og oliventre dyrking. Utsikten til venstre mot Etna er fenomenal. Dere triller inn i den lille landsbyen Mirabella Imbaccari, der dere tar en velfortjent pause. Utpå ettermiddagen går turen videre nordover gjennom fruktbare områder til dere starter klatringen opp mot Caltagirone. Det er blitt laget keramikk her siden forhistorisk tid og byens keramikere er ennå berømt over hele verden. Innkvartering på sentralt beliggende B&B ikke langt fra øyas flotteste keramikkdekkete trapp.

Dag 4. CALTAGIRONE-GRAMMICHELE-VIZZINI-MONTEROSSO ALMO-GIARRATANA-RAGUSA. 69 km

Om morgenen sykler du østover. Du kommer først til Grammichele, som er den eneste byen på Sicilia med sekskantform. Her passer det sikkert med en pause på bar på den flotte plassen. Du er nå inne i sydøst delen av øya som ble rammet av et kraftig jordskjelv i 1693 og deretter gjenoppbygget i barokkstil. Du triller videre. Landskapet er storslagent og preget av barokke landsbyer, tørrstensmurer, johannesbrødtrær og gressende kyr. Lite eller ingen biltrafikk. Gjennom Vizzini og etter en stund er du fremme i Monterosso Almo, der du kan ta lunsj på plassen foran San Giovannikirken. Videre går det nedover i svinger forbi Giarratana, byen som produserer Sicilias beste løker! Deretter langs elven til Ragusa ibla, der det blir overnatting på hyggelig og sentralt beliggende hotell.

Dag 5. RAGUSA IBLA–MODICA–SCICLI–POZZALLO-ISPICA. 53 km

Du begynner å sykle i bunnen av dalen langs Irminio elven, deretter langs en åsside mot byen Modica. Denne byen er ikke bare kjent for flotte barokke kirker, men også for sjokoladeproduksjon. Da spanjolene kom til byen for noen hundre år siden, tok de med seg denne tradisjonen som de hadde lært av aztekerne i Mexico. Mulighet for besøk i en sjokoladefabrikk med smaking. Anbefales også et besøk i San Giorgio kirken, som er en av de flotteste barokke kirkene på Sicilia. Barmuligheter. Turen fortsetter nede i dalen forbi byen Scicli. Så ned til Middelhavet for bading på den flotte stranden ved Pozzallo. Donnalucata. Til Ispica om ettermiddagen. Overnatting og muligheter for middag her.

Dag 6. ISPICA–GRANELLI-PACHINO–PORTO PALO DI CAPO PASSERO-MARZAMEMI-NOTO. 60 km

Etter frokost tar dere syklene fatt på vakre veier omgitt av steinmurer og johannesbrødtrær. Dere kommer ned til stranden ved Granelli. Etterpå sykler dere mot byen Pachino som er kjent for produksjon av kirsebærtomater. Barmuligheter igjen. Landskapet blir stadig mer forblåst og karrig, du fortsetter til det som regnes for Europas sydligste by, Porto Palo di Capo Passero. Om ettermiddagen triller du nordover mot den lille byen Marzamemi. Her har man drevet tunfiskfangst siden araberne var her på 800 tallet e.Kr. Så sykler dere inn i landet, landskapet blir mer kupert. Om kvelden tar man bakkene fatt opp mot Noto. Denne byen var ikke annet enn en enorm byggeplass etter jordskjelvet i 1693 og noen av den tidens mest berømte byplanleggere og arkitekter fikk utfolde seg der. Dere tar inn på B&B inne i gamlebyen.

Dag 7. NOTO–AVOLA– SIRACUSA. 40 km

Etter frokost sykler du nordøstover mot byen Avola. Sentrum har sekskant form og hele området er kjent for mandelproduksjon. Deretter går turen nordover langs kysten. Ved Fontane Bianche er det mulighet for dukkert i havet. Tidlig på ettermiddagen kommer dere frem til Siracusa. Denne byen var, ifølge Cicero, den vakreste i verden. Den konkurrerte med Aten når det gjaldt innflytelse, makt og prestisje. Dere sykler inn på Ortigiaøya og tar inn på hotell like ved det Joniske havet.

Dag 8. AVREISE