Beskrivelse

FRA VULKAN TIL HAV Fotturer på Øst-Sicilia med guide

På denne turen opplever vi Øst-Sicilia til fots. Vi starter ved Etna, som er Europas største aktive vulkan. Deretter forflytter vi oss sydover mot Pantalica og Siracusa. Fotturene tilpasses formen til gruppen. Vi vil bl.a. overnatte i de Unesco-beskyttete byene Noto og Siracusa. Noen av måltidene vil være på vingårder. Det er lagt vekt på kortest mulig forflytninger med buss og det er minst to netter på samme overnattingssted. Dere vil ha norsktalende guide på hele turen og engelsktalende guider på ekskursjoner. Turen passer for firmaer, turlag, vinklubber, vennegrupper, storfamilier, eldregrupper etc.

Dag 1. ANKOMST

På flyplassen i Catania blir dere møtt av en norsktalende guide. Vi blir så kjørt direkte til et hyggelig bondegårdshotell ved foten av Etna.
Det blir velkomstmiddag om kvelden med produkter som dyrkes på gården og lokal vin.

Dag 2.LITEN FOTTUR PÅ ETNAS NORDSIDE–VINGÅRDEN COTTANERA

Etter frokost kjører vi oppover nordsiden av Etna. Ved Piano Provenzano som ligger 1800 meter over havet, tar vi en spasertur med lokalguide for å se på lavaformasjoner, småvulkaner og grotter. Det er en utrolig opplevelse å gå i denne lavaørkenen i en farveskala fra mørkegrått til sort, iblandet spor av rødt og andre farver. Lengden på turen tilpasses dagsformen til gruppen.
Deretter går turen til vingården Cottanera som ligger få kilometer ned i dalen. www.cottanera.it. Dette er en større vingård, som har hele 600 mål beplantet med drueplanter, både etnisk sicilianske og internasjonale sorter. Det blir tur rundt blant rankene for å smake på druer. Vi tar lunsj her med stedets viner.
Deretter blir det litt strekk på bena i den lille pittoreske landsbyen Castiglione di Sicilia som ligger like ved. Den ligger på en klippe over Acantaradalen og er flere tusen år gammel. Deretter med minibuss tilbake til bondegårdshotellet. Det blir et par timers pause i programmet før felles middag.

Dag 3.RIFUGIO SAPIENZA-LITEN FOTTUR MOT BOVEDALEN–VINGÅRDEN BENANTI–MILO

Etter frokost kjører vi sydover langs vulkansiden og deretter klatrer vi oppover fra Zafferana Etnea mot Rifugio Sapienza. Vi tar noen km. til fots for å se Bovedalen på 2000 meters høyde. Den er et enormt krater der lavaen som regel samler seg opp i tilfelle utbrudd før den når landsbyen under. Deretter går turen nedover igjen mot Viagrande, der vi tar lunsj på vingården Benanti. www.vinicolabenanti.it. Så tar vi en stopp i den monumentale og hyggeligge landsbyen Milo før turen går tilbake til bondegårdshotellet, der det bli pause i programmet før felles middag.

Dag 4.FOTTUR I PANTALICA

Etter frokost kjører vi sydover langs østkysten av Sicilia og starter fotturen i Pantalica. Dette er Europas største nekropolis (gravsted). Det er UNESCO beskyttet. Området ligger mellom elvene Anapo og Calcinara. Her er historien skrevet i stenen. Vegetasjonen vokser frodig mellom hvit kalksten og gravene som befinner seg her. Det er over 6000m2 med graver. På disse isolerte stedene bodde sikulene. De grunnla en by som var bebodd i 2400 år, helt til 12-hundretallet e.Kr. I Pantalica ser man også spor etter grekerne, romerne, bysantinerne, araberne og normannerne. Vi går en fottur her. Lunsj på bondegård. Ettermiddag i Noto, der det også blir innkvartering på hotell ved gamlebyen. Noto regnes for en av de flotteste byene i barokkstil på Sicilia.

Dag 5.FOTTUR I CAVA GRANDE DI CASSIBILE

Etter frokost blir vi fraktet til naturreservatet Cava Grande di Cassibile. Området strekker seg over 2700 hektar. Elven Cassibile har i løpet av tusenvis av år har gravd ut dype daler. Den har formet mange små naurlige irrgrønne basseng som er flotte å bade i. Et av Sicilias urfolk, sikulene, slo seg ned her og vi finner rester etter dem i mange av bergsidenes grotter. Turen går nedover langs bunnen av dalen mellom et hav av markblomster og ville urter. Vi går 9 km langs elven. Om ettermiddagen tilbake til Noto, der det blir pause i programmet før felles middag på vingården Modica i Noto. www.vinidinoto.it

Dag 6.FOTTUR LANGS KYSTEN VED MARZAMEMI

Etter frokost på hotellet i Noto blir vi kjørt ned til Eloro. Der starter vi en tur til fots gjennom naturreservatet Vendicari. Vi går langs kysten og ser rester av bysantinske kirker, katakomber og konstruksjoner som ble brukt til tunfiskslakt overgrodd av lokal flora. Mer enn 200 forskjellige fugler, bl.a. flamingoer oppholder seg i dette området. Det blir piknik med bademuligheter på en av Sicilias flotteste strender. Vi går helt frem til den idylliske fiskebyen Marzamemi. Om ettermiddagen med buss til Siracusa, der det blir innkvartering på sentralt beliggende hotell.

Dag 7. SIRACUSA

I Siracusa har det bodd mennesker i turenvis av år, antagelig er det den første ordentlige byen på Sicilia. Den ble grunnlagt av Korinterne i år 740 f.Kr og var lenge en av de viktigste byene langs Middelhavet. Denne byen var, ifølge Cicero, den vakreste i verden. Den konkurrerte med Aten når det gjaldt innflytelse, makt og prestisje. Om morgenen tar vi en spasertur rundt i den arkeologiske parken, der vi bl.a. ser det greske teateret og Dionysos’ øre. Ettermiddagen er til egen disposisjon før felles avslutningsmiddag på karakteristisk trattoria ved havet.

Dag 8. AVREISE

Med buss tilbake til flyplassen i Catania.