Beskrivelse

Dette er en tur som passer for absolutt alle som liker å sykle, enten det er deg som aldri trener, deg som ikke er helt ung lenger, eller deg som rett og slett har lyst til å sykle uten å bli sliten. Du er jo på ferie! Opplevelsene får du likevel, og du får mer enn nok bevegelse til at du får appetitt til neste måltid. Du får mer enn nok sol, strender, historie, mat og vin fra sykkelsetet! Strendene og småbyene har du som regel for deg selv.
Kulturminnene er aldri langt unna. Vinden har du som regel i ryggen og solen i fjeset.

LANGS SYDKYSTEN AV SICILIA. Ekstra lett sykkeltur fra Trapani til Sciacca med avslutning i Palermo.

DAG 1. ANKOMST

Du ankommer til flyplassen i Trapani eller i Palermo og kjøres med minibuss til bondegårdshotellet. Her blir det middag, overnatting og mulighet til å ta seg en dukkert i svømmebassenget. Gården er fra 1700- tallet og er omgitt av en olivenlund, men ligger kun 5 km fra kysten. Du kan spasere mellom oliventrærne og plukke av årstidens grønnsaker, urter og frukt.

DAG 2. MISILSCIEMI–MOZIA–MARSALA. 25 km

Etter frokost og justering av sykler starter vi dagens etappe. Omtrent en time senere er vi fremme ved det vakre reservatet Stagnone ved kysten. Her har man vunnet ut salt av høy kvalitet siden 1200-tallet. Ved hjelp av vindmøller ble vannet pumpet opp fra de grunne bassengene, og saltet ble liggende igjen. På sluttet av 1800-tallet ble det eksportert salt herfra helt til Norge. Fra en bar ved strandkanten har vi utsikt til øya Mozia, som ikke er mer enn 45 mål stor. Vi tar båt over til øya og vandrer rundt og ser rester etter fønikerne, som var i området helt fra 1200-tallet f.Kr. Tilbake på fastlandet blir det lunsj på en lokal trattoria. Deretter sykler vi inn til byen Marsala, hvor vi tar inn på hotell. Det blir så noen timers pause i programmet før felles middag.

DAG 3. MARSALA–VINGÅRD–MAZARA DEL VALLO. 25 km

Etter frokost på hotellet tar vi en spasertur i Marsala. Blant annet ser vi Porta Garibaldi, der Garibaldi med 1000 menn fra Piemonte begynte samlingen av Italia for 150 år siden. Vi besøker Punerskipmuseet og en vingård. Det blir så lunsj på en trattoria. Deretter sykler vi sydøstover mot byen Mazara del Vallo. Turen går på landeveier mellom drueplanter og grønnsaksbed. Det er bademuligheter underveis. Om ettermiddagen kommer vi frem til Mazara del Vallo. Byen er Sicilias viktigste havneby og har alltid vært preget av intens kontakt med Nord- Afrika. Vi tar inn på hotell. Det blir så en pause i programmet før felles middag.

DAG 4. MAZARA DEL VALLO–CAVE DI CUSA–SELINUNTE. 30 km

Etter frokost tar vi en kort spasertur i Mazara del Vallo. Noen fiskere fant for noen år siden en gresk statue i havet like utenfor denne byen. Denne skal vi se på Satiro- museet inne i sentrum. Deretter tar vi en tur inn i katedralen og en pause på bar før vi tar syklene fatt og triller på lite trafikkerte landeveier mot steinbruddet Cave di Cusa. Herfra skar grekerne for ca. 2500 år siden ut bygningsdelene til templene i Selinunte. Det blir piknik her. Deretter sykler vi på vakre veier mellom oliventrær til bondegårdshotellet der det blir middag og overnatting.

DAG 5. SELINUNTE–MARINELLA–MENFI. 23 km

Om morgenen triller vi rett sydover, og etter ca. et kvarter er vi fremme ved templene i Selinunte. I det 5. og 6. århundre f.Kr. hadde denne byen over 100000 innbyggere og var blant de rikeste og mektigste i verden. Den var den vestligste av de greske byene på Sicilia. Vi tar en vandring rundt på tempelområdet. Det er eventyrlig å gå blant disse bygningene, man føler seg som en del av både fortiden og nåtiden samtidig. Naturen spiller en viktig rolle her, da grekerne bygget templer på spesielle steder i terrenget som hadde visse egenskaper. Deretter blir det et bad med påfølgende piknik ved en av Sicilias vakreste strender. På ettermiddagen sykler vi bort fra stranden gjennom et naturreservat til vi kommer på veien mot Menfi. Veien slynger seg bortover mellom drueranker. Vi innkvarteres på et bondegårdshotell utenfor Menfi. Det blir så Pause i programmet før felles middag om kvelden.

DAG 6. MENFI–VINGÅRD–SCIACCA. 25 km

Etter frokost setter vi oss på syklene og triller mot en liten vingård. Det blir prøvesmaking av vin med kaker og frukt. Deretter går turen videre sydøstover på vakre og lite trafikkerte veier. Det blir bademuligheter og piknik underveis. Vi kommer frem til Sciacca om ettermiddagen. Vi innkvarteres på B&B i gamlebyen. Her har det vært kurbadvirksomhet i flere tusen år. Byen har en egen keramikkstil med mange verksteder, flotte kirker, palass i barokkstil og gode barer. Det blir tid på egen hånd før felles middag på en lokal trattoria.

DAG 7. PALERMO

Etter frokost kjører vi med minibuss til Palermo. Denne byen ble grunnlagt av fønikerne for ca. 3000 år siden. De kalte den Panormos, som betyr ”havn”. Palermo blomstret under den romerske dominansen. Under arabernes herredømme konkurrerte den med Cordoba i Andalucia og Kairo om å være den vakreste byen i verden.
Vi innkvarteres på hotell og tar deretter en guidet spasertur i sentrum. Lunsj spises ute på en karakteristisk trattoria. Ettermiddagen er til egen disposisjon. Det blir så felles middag. Hvis det er i operasesongen, organiserer vi billetter til Teatro Massimo.

DAG 8. AVREISE

Vi blir hentet av en minibuss og kjørt tilbake til flyplassen.