Beskrivelse

Grekerne koloniserte store deler av Middelhavet for mer enn 2500 år siden. Også Sicilia ble gresk, da spesielt sydsiden av øya. Grekerne satte mange spor etter seg, og mange av dem finner du ennå på Sicilia. Du trenger ikke kjøre rundt i bil for å finne f.eks. spennende arkeologiske steder. Kombinasjon av sykling og historie er spennende. På denne turen er man mer opptatt av opplevelser enn av høydemeter! Det greske Sicilia på sykkel er en tur som passer for mange!
Den som beveger seg på sykkel kommer inn på stedets historie på en mer intens måte enn den som kjører bil.
Opplev derfor historie fra sykkelsetet!
Sicilias syd- og vestkyst byr også på mange av øyas beste strender. Disse har du som regel helt for deg selv.
Du sykler langs kysten. Av og til kommer du gjennom autentiske små byer der du kan slappe av på en bar.
Stranden og kulturminnene er aldri langt unna. Vinden har du som regel i ryggen og solen i fjeset.
Dette er en dannelsesreise du bare må prøve!

DET GRESKE SICILIA FRA SYKKELSETET. Lett individuell sykkeltur langs sydkysten fra Trapani til Agrigento.

DAG 1. ANKOMST

Du ankommer flyplassen i Catania eller Palermo og kjører med rutebuss eller taxi til bondegårdshotellet ved Trapani. Du får utlevert sykler med utstyr samt kart og beskrivelse av ruta. Her blir det innkvartering og mulighet for god middag. Gården er flere hundre år gammel. Den er omgitt av drueranker, oliven- og sitrustrær og grønnsaksbed. Her produseres det Nero d’Avola vin, sitrusmamelader og olivenolje.

DAG 2. FONTANASALSA–MOZIA–MARSALA–PETROSINO. 40 km

Om morgenen begynner du å sykle. Etter omtrent en time er du fremme ved det vakre reservatet Stagnone ved kysten. Her har man vunnet ut salt av høy kvalitet siden 1200-tallet. Ved hjelp av vindmøller ble vannet pumpet opp fra de grunne bassengene, og saltet ble liggende igjen. På sluttet av 1800-tallet ble det eksportert salt herfra helt til Norge. Fra en bar ved strandkanten har du utsikt til øya Mozia som ikke er mer enn 45 mål stor. Her finner du noen av de best bevarte rester i verden etter fønikerne. Etterpå sykler du videre sydover langs kysten mot byen Marsala. Du kan ta en kort stopp ved museet med det puniske skipet. De som vil, kan ta en dukkert i havet fra klippene like ved museet. Du svinger så inn i selve gamlebyen, der du kan ta lunsj på et karakteristisk sted. Om kvelden sykler du så videre sydover til bondegårdshotellet. Der blir det innkvartering og mulighet for god middag igjen.

DAG 3. PETROSINO–MAZARA DEL VALLO–CAVE DI CUSA–SELINUNTE. 53 km

Etter frokost sykler du sydøstover langs kysten gjennom et jordbrukslandskap. På lite trafikkerte asfaltveier går det mot byen Mazara del Vallo. Her har du fine bademuligheter. Byen har en av Italias viktigste havner og har alltid vært preget av intens kontakt med Nord-Afrika. Tunisinere og sicilianere har alltid levd sammen her uten at dette har skapt store problemer. Du kan ta en tur rundt i den labyrintiske arabiske gamlebyen. Så kan du stikke innom Satiro museet. Der ser du restene av en gresk dansende figur som noen fiskere fant for få år siden. I denne byen føler du deg som om du skulle være i Tunis. Du har gode muligheter for å få deg lunsj her på lokale trattoriaer. Etterpå sykler du sydvestover ut av byen langs kysten. Deretter går det innover landsbygda gjennom drueranker. Landskapet er ikke lenger flatt, men begynner å røre på seg. Ved steinbruddet Cave di Cusa kan du ta en pause. Herfra skar grekerne for over ca. 2500 år siden ut bygningsdelene til templene i Selinunte. Rundt omkring vokser markblomster og sauer gresser fredelig like ved. Derfra er det ikke langt igjen bondegårdshotellet. Det blir innkvartering og muliget for god middag igjen. Hotellet har svømmebasseng.

DAG 4. SELINUNTE–MARINELLA–SCIACCA. 50 km

Om morgenen triller du rett sydover, og etter et kvarter er dere fremme ved templene i Selinunte. I det 5. og 6. århundre f. Kr. hadde denne byen over 100000 innbyggere og var blant de rikeste og mektigste i verden. Den var den vestligste av de greske byene på Sicilia. Du kan ta en vandring rundt på tempelområdet. Det er eventyrlig å gå blant disse bygningene, man føler seg som en del av både fortiden og nåtiden samtidig. Naturen spiller en viktig rolle her da grekerne bygget templer på spesielle steder i terrenget som hadde visse egenskaper. Deretter blir det mulighet for et bad på en av Sicilias vakreste strender. Den er mange kilometer lang. Ut på ettermiddagen sykler du bort fra stranden gjennom et naturreservat til du kommer på veien mot Menfi. Dette er et av øyas viktigste steder når det gjelder druedyrking og vinproduksjon. Veien slynger seg bortover mellom drueranker. Landskapet blir litt mere bakkete, men ikke så mye at det blir slitsomt. Snart ser du Rocca Ficuzza i det fjerne. Under denne klippen ligger Sciacca. Denne byen er helt siden fønikernes tid kjent for kurbadsvirksomhet. Den har også en livlig havn og er full av butikker som selger keramikk laget av lokale kunstnere. Du tar inn på B&B i gamlebyen.

DAG 5. SCIACCA-RIBERA-ERACLEA MINOA-SICULIANA MARINA. 55 km

Etter frokost triller du sydover. Så tar du oppover mot Ribera. Denne lille byen som er kjent for appelsindyrking. Du har her gode muligheter for en pause på en autentisk bar. Derifra kjører du på veier som er nesten uten trafikk ut mot kysten igjen. Snart er du fremme i Capo Bianco. Du ser ruinene etter den greske byen Eraclea Minoa med teateret som vender ut mot sjøen. Utsikten er storslagen. Etterpå bærer det ned mot en annen av øyas vakreste strender. Der blir det selvfølgelig blir tid til en dukkert. Om kvelden sykler du sydøstover mot den lille byen Montallegro. Deretter er det ikke langt igjen til Siculiana Marina, der det blir overnatting på hotell ved stranden.

Dag 6. SICULIANA–SCALA DEI TURCHI–PORTO EMPEDOCLE–AGRIGENTO. 40 km

Etter frokost sykler du på små bakkete asfaltveier langs kysten . Du kjører forbi den flotte hvite fjellformasjonen Scala dei Turchi. Her er det fint å bade! Så triller du ned mot havnebyen Porto Empedocle. Der er det mulighet for pause på bar i den karakteristiske gamlebyen. Deretter sykler du opp mot Tempeldalen i Agrigento. Dette er Sicilias eldste og viktigste turistaksjon. Tempeldalen var en del av Akragas, som ble grunnlagt i år 581 f.Kr av grekerne. Den greske poeten Pindaro kalte Agrigento: ” Den vakreste byen som er bebodd av mennesker”. De fem templene er tilegnet følgende guder: Juno, Concordia, Herkules, Jupiter og Kastor og Pollus. Her kan man ta en spasertur. Deretter sykler du opp til gamlebyen i Agrigento. Der kan man ta en velfortjent pause på bar og syklene leveres tilbake for denne gangen.