Beskrivelse

Det sies at det meste av verdens arkitektur og kunst befinner seg i Italia. Det de færreste vet, er at det meste av dette finner du på Sicilia – både over og under bakken. For dem som er interessert i arkitektur og kunsttur er øya med andre ord en gullgruve.
Kombinasjonen av blant annet gresk, romersk, arabisk og normannisk innflytelse har skapt en unik lokal kultur.
Dette gjenspeiler seg i kunst og arkitektur, musikk, språk og mattradisjoner.
Dette er en tur du ikke vil glemme!
Arkitektur og kunsttur på Sicilia er tenkt for en gruppe på fire deltagere.

ARKITEKTUR- OG KUNSTTUR PÅ SICILIA.

DAG 1. ANKOMST

Du ankommer til flyplassen i Palermo eller i Catania og kjøres med taxi til Caltanissetta der det blir innkvartering på B&B. Om kvelden blir det felles middag med god vin.

DAG 2. CALTANISSETTA-SABUCINA.

Byen ligger ca. 600 meter over havet ved Salsoelven. Selvom den har vært bebodd siden forhistorisk tid, kommer byens navn av Kalat-Nissa (Kvinnenes slott), etter araberne som var der på 900-tallet. Sentrum har da også et sterkt middelalderpreg. Det mangler heller ikke på fantastiske barokke bygninger som spanjolene etterlot seg på 1700-tallet.
Om morgenen blir det guidet tur rundt i Caltanissettas historiske sentrum. Vi ser autentiske arabiske og middelalderske bydeler, samt vakre barokke kirker og teatre. Det blir også tur innom en torronefabrikk, et keramikkverksted, og et karakteristisk frukt og grønnsaksmarked.
Lunsjen tar vi på en uterestaurant i gamlebyen.
Deretter går turen til den vakre Santo Spirito kirken som ligger like utenfor byen. Den er blant Sicilias viktigste kirker i romansk stil (ca. år 1000 e.kr.), og ble bygget av Grev Roger den store.
Vi besøker etterpå det Arkeologiske museet som ligger like ved.
Deretter går turen opp på Sabucina fjellet utenfor byen. Der er arkeologer i ferd med å grave. De tror de vil finne et tempel. Vi spaserer rundt og ser forhistoriske og greske rester av bydannelser.
Om kvelden blir det felles middag.

DAG 3. SUTERA-MANFREDONICO SLOTTET I MUSSOMELI-REGALEALE.

Om morgenen går turen til Sutera, som ligger ved foten av San Paolino fjellet. Der har det bodd mennesker i minst 7000 år. Den nåværende byen ble grunnlagt av araberne. De gav den navnet Soter som betyr ‘sikker’, for å understreke den strategiske posisjon som byen hadde. Fra denne lille fjellandsbyen med snaut 2000 innbyggere ved San Paolino fjellet, har man en fantastisk utsikt over en stor del av øya. Den eldste bydelen heter Rabato. Den ble bygget av muslimer for ca. 1000 år siden.
Vi tar en to timers spasertur rundt i den arabiske bydelen og opp på fjellet.
Det blir lunsj i den arabiske bydelen foran Chiesa Madre.
Så kjører vi nordøstover mot Mussomeli. Manfredonicoslottet der er et flott eksempel på chiaramontansk arkitektur. Det ble bygget av strategiske og politiske grunner av den mektige Manfredi III Chiaramonte på 1300-tallet, antagelig på ruinene av et arabisk slott. Slottet var i denne familiens eie helt til Andrea Chiaramonte ble halshugget. Så byttet det eier mange ganger. Det ble grundig restaurert for hundre år siden. I noen rom er det bevart originaldeler i gotisk–chiaramontanske stil, f.eks. inngangsportalene til baronenes sal og til kirken , buene som støtter opp hvelvene i rom med krysshvelv og kapitelene som er dekorert med bladverk hugget ut i sten.
Vi kjører så forbi Polizzellofjellet nordvest for Mussomeli, midt i det som før var Sikania, riket til innfødte sicilianere for tusener av år siden. Toppen av fjellet består av to sletter, den øverste lille var akropoli (En tempelhøyde der man tilba guder), den nederste store var bysletten der man har funnet rester av runde hytter fra år 700 – 800 f.Kr. Stedet ble sannsynligvis valgt fordi det var lett å forsvare seg derifra, og fordi det var usedvanlig rikt på naturlige vannkilder. Fjellsiden er full av hull. Det var inngangen til gravene der de døde ble lagt i lag oppå hverandre. Gravene var rikt utstyr med vaser og krukker som var rikt dekorert.
Vi fortsetter nordover, og kjører gjennom landsbyene Villalba og Vallelunga. Like bortenfor Vallelunga ligger jordeiendommen Regaleale som grevefamilien Tasca d’Almerita har eid siden 1833. Druerankene deres dekker 320 hektar med jord. Av disse druene lager de noen av øyas beste viner.
Vi kjører tilbake til Caltanissetta på små landeveier forbi Recattivo og Santa Caterina. Det blir pause i programmet før felles middag om kvelden.

DAG 4. TEMPELDALEN-ARKEOLOGISK MUSEUM I AGRIGENTO-ERACLEA MINOA.

Om morgenen tar vi etter frokost en drøy halvtimes kjøretur mot tempeldalen i Agrigento. Dette stedet var en del av Akragas, som ble grunnlagt i år 581 f.Kr av grekerne. Den greske poeten Pindaro kalte Agrigento: ” Den vakreste byen som er bebodd av mennesker”. De fem templene er tilegnet følgende guder: Juno, Concordia, Herkules, Jupiter og Kastor og Pollus. Tempeldalen er regnet som Sicilias eldste og viktigste turistattraksjon.
Etterpå besøker vi det Arkeologiske museet like ved, som er et av øyas flotteste.
Vi drar så nordover kysten til Eraclea Minoa. Der blir det piknik på stranden. Denne lille byen ble grunnlagt av grekerne i det sjette århundre f.Kr. Der er det blant annet et flott teater med utsikt over havet. Badestrendene nedenfor teateret kan også anbefales, de er blant de vakreste på hele øya.
Om ettermiddagen drar vi tilbake til Caltanissetta.
Det blir pause i programmet før felles middag om kvelden.

DAG 5. MORGANTINA-AIDONE-PIAZZA ARMERINA.

Om morgenen kjører vi til den utgravde byen Morgantina. Den ble grunnlagt av Morgeterne ca.år 1000 f.Kr. Etterpå kom den på grekernes hender. Byens blomstringstid var likevel under hellenismen og romerne. Man kan blant annet beundre et stort agora, og et gresk teater der det ofte er forestillinger i sommerhalvåret.
Ikke langt unna besøker vi Aidone, der vi ser en vakker Venusstatue som ble funnet i Morgantina. Vi tar en lunsj på karakteristisk trattoria i gamlebyen. Om ettermiddagen besøker vi Villa del Casale i Piazza Armerina. Det er et romersk jaktslott fra 3. og 4. årh. e.Kr, og et av de mest interessante stedene på Sicilia. Mosaikkene på gulvene er blant de flotteste som finnes fra romertiden.
Om kvelden drar vi tilbake til Caltanissetta. Det blir pause i programmet før felles middag.

DAG 6. PETRALIE-ISNELLO-CEFALU’.

Om morgenen kjører vi nordover på motorveien mot Petraliene. Petralia Soprana er den høyeste byen i Madonifjellene, og var et svært viktig sted under gresk og arabisk herredømme. Under romerriket var Petralia en av de byene som leverte mest korn til imperiet. Utsikten derifra er fantastisk.
Så bærer det over fjellet gjennom bøkeskoger mot den lille byen Isnello. Der kan man bl.a. beundre det fantastiske tretaket i Rosario kirken.
Det blir lunsj på god trattoria i Castelbuono.
Etterpå fortsetter man å kjøre nordover mot Cefalù. Denne byen ligger på nordsiden av Sicilia, mellom Palermo og Messina. Byen blomstret alt i det 6. århundre f. Kr. da den ble kalt Cephaledium. Så kom den under bysantinerne, araberne og normannerne. Den normanniske kong Roger bygget den fantastiske domkirken foran byplassen i 1131. Her kan du kan ganske enkelt ta en espresso kaffe med is eller kake til, og nyde tilværelsen. Det anbefales en lang rusletur rundt i gatene og et bad på bystranden.
Det blir en pause i programmet før felles middag og overnatting på hotell ved stranden i Cefalù.

DAG 7. MONREALE-PALERMO.

Om morgenen drar vi avgårde til katedralen i Monreale ved Palermo. Den ble reist i år 1174, og er et hovedverk i den normanniske perioden på øya.
Så kjører vi ned mot byen Palermo. Den ble grunnlagt av fønikerne for ca. 3000 år siden. De kalte den Panormos, som betyr havn. Palermo blomstret under den romerske dominansen. Under araberne konkurrerte den med Cordoba i Andalucia og Kairo om å være den vakreste byen i verden.
I Palermo er det mye å se. Vi går likevel ikke glipp av Cappella Palatina og San Giovanni degli Eremiti kirken.
Byen er delt i fire deler av hovedgatene Corso Vittorio Emanuele og Via Maqueda. Der de gatene krysser hverandre, er byens lille men viktige barokke plass som heter “Quattro Canti”- fire hjørner.
Det blir en pause i programmet før felles avslutningsmiddag og overnatting i Palermo.

DAG 8. AVREISE

Vi blir kjørt tilbake til flyplassen i Catania eller i Palermo.